Iaşul, gazda ediţiei de anul viitor a Festivalului Internaţional de Colinde şi Cântece Patriotice

Peste 300 de participanți, organizați în 11 corale din Franța, Germania, Austria, Italia și Irlanda au participat în perioada 1-3 decembrie, la Roma, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internațional de Colinde și Cântece Patriotice, organizat de Asociația “Les Saint Archangels” din Paris și inițiat de către maestrul Ionuț Furtună, dirijorul Catedralei Mitropolitane din Paris.

Preşedintele juriului la ediţia din acest an a festivalului, considerată cea mai importantă manifestare culturală a diasporei române din Europa, a fost tenorul Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași, printre ceilalţi membri ai juriului numărându-se Prea Sfințitul Părinte Siluan, Episcopul Italiei, Prea Sfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Gheorghe Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru românii de pretutindeni, prof. Daniela Ciubotariu şi Claudia Bădulescu, cercetător Departamentul științe publice din Dublin.

Marele Premiu al Festivalului a fost câștigat de către corala bărbătească ,,Roman Melodul” din Roma (Italia).

După ce în ultimii ani a fost organizat în diferite capitale ale Europei precum Paris, Viena, Roma, ediția din 2024 se va organiza la Iași, capitala istorică a României.

„Au fost momente emoționante și extraordinare să descopăr România înafara României. Să văd sute de români cântând într-un glas Liturghia, respirând cu un plămân pentru țară și altul pentru credință. Să mă bucur alături de români ce nu și-au uitat rădăcinile și tradițiile străbune, ba mai mult le prezintă întregii lumi drept comori de mare preț! Dacă ei pot acolo să facă asta atunci și mai mare responsabilitate și datorie avem noi cei rămași în țară să luptăm pentru valorile noastre autentice. Aștept cu bucurie ediția din 2024 ce se va desfășura la Iași”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieșean.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;