ÎPS Teofan, cu ocazia Slujbei de Bobotează: Există multă agitaţie în sufletele noastre, în lume şi între noi

În premieră, Slujba de Bobotează s-a desfăşurat sâmbătă, 6 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în două locaţii diferite , la altare diferite şi la ore diferite. Este vorba despre incinta Paraclisului “Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” (Sala „Eclesia” din Muzeul Mitropolitan), slujbă care a debutat la ora 6.30, şi respectiv Catedrala Mitropolitană, unde Sfânta Liturghie Arhierească a început la ora 9.00. La finalul Sfintei Liturghii, în jurul orei 11.00, în prezenţa a peste 2.000 de credincioşi, pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane a avut loc Sfințire cea mare a apei (slujba de Agheasma Mare), oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

“La început de an, Biserica aşează în faţa noastră realitatea cea sfântă, care de fapt ne ţine în viaţă şi anume să nu cădem în deznădejde şi să luptăm a fi cuprinşi de bucurie. Privind în noi şi lângă noi, vedem că nu sunt motive de bucurie. E război în Ţara Sfântă şi în Ucraina. Există multă agitaţie în sufletele noastre, în lume şi între noi. Am zice că e mai multă tristeţe decât bucurie. Dumnezeu ne cheamă azi să găsim izvoare de bucurie în viaţa noastră”, a spus, în predica ţinută în faţa credincioşilor prezenţi la Slujbă, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

În acest an, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a pregătit zece butoaie a a cu apă sfinţită (Aghiasma Mare), care a fost împărţită credincioşilor după Slujba de Bobotează oficiată de Înalt Prea Sfinţutul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Conform prevederilor tipiconale, slujba de sfințire a apei (Agheasma Mare) a fpst efectuată și în ajunul Bobotezei, după care ierarhii au mers apoi şi au binecuvântat chiliile monahale din incinta Ansamblului Mitropolitan.

Apa sfinţită (Agheasma Mare) se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie, la Odovania praznicului Botezului Domnului, când se încheie prăznuirea liturgică. Prin invocarea Duhului Sfânt, această apă capătă puterea de a sfinți, de a tămădui și de a alunga duhurile necurate. În cadrul slujbei de Bobotează ne rugăm ca apa sfinţită să fie, pentru cei ce vor fi stropiţi sau vor gusta din ea, _„spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă”.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;