Apel deschis pentru tinere talente în cadrul proiectului REVIVE Historic Towns and Sites

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași participă, în calitate de partener, alături de Fundacion Universitaria San Antonio, din Murcia (Spania), Turun Ammattikorkeakoulou Oy (Turun) – Universitatea Tehnică de Științe Aplicate din Turun (Finlanda),  „Culture Hub Croatia” Platforma za edukaciju – Platforma educațională „Culture Hub Croatia” din Split (Croația), ITACA – Agenția de Dezvoltare Locală din Cellino Atanasio (Italia), la proiectul „REVIVE Historic Towns and Sites – sustainable and inclusive living spaces for future generations inspired by the New European Bauhaus”, coordonat de Združenje Zgodovinskih Mest Slovenije – Asociația Orașelor Istorice din Slovenia, cu sediul în Škofja Loka (Slovenia).

Proiectul are o durată de implementare de doi ani, acoperind intervalul 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2025, și se axează pe orașe și situri istorice reprezentative din țările participante, pe capacitatea acestora de a fi o reflecție a trecutului nostru și de a ne modela prezentul și viitorul. Obiectivul principal este ca, prin intermediul patrimoniului cultural european, să contribuim la promovarea unui mod de viață sustenabil pentru a permite generațiilor viitoare să se bucure, la rândul lor, de moștenirea primită de la înaintași.

Proiectul va integra experiențe și informații din cele șase state și culturi europene, folosind o abordare trans-sectorială pentru a explora provocări actuale în patru situri urbane: Tržič (Slovenia), Turku (Finlanda), Iași (România) și Cellino Attanasio (Italia).

În acest context, Complexul Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi lansează un apel deschis dedicat tinerilor artiști români, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, pentru a deveni membri într-o echipă internațională multidisciplinară și a participa la primele două experimente co-creative, care vor fi organizate în anul 2024.

REVIVE

Orașe și situri istorice – spații de locuit durabile și favorabile incluziunii pentru generațiile viitoare, inspirate de Noul Bauhaus European

 

 

APEL DESCHIS PENTRU TINERELE TALENTE

Partenerii proiectului REVIVE invită tinerii creativi să exploreze modul în care patrimoniul cultural poate inspira comunitățile în dezvoltarea unor noi modele de viață durabilă.

A deveni membru al unei echipe creative internaționale multidisciplinare este o mare oportunitate de a învăța, explora, co-crea și testa soluții inovatoare pentru revigorarea orașelor și a siturilor istorice vechi.

Acest lucru va fi realizat prin experiențe desfășurate în plan fizic și virtual,în patru situri urbane specifice selectate, fiecare confruntându-se cu propriile provocăricomune multor municipii, orașe și sate din întreaga Europă: Tržič (Slovenia), Iași (România), Cellino Attanasio (Italia), Turku (Finlanda).

 

Pentru mai multe informații despre proiect, partenerii și site-urile dedicate acestei experiențe, vizitați: https://www.revive-project.com/

 

În prezent, căutăm tinere talente care să devină parte a echipelor creative pentru experiențe live, care vor avea loc anul acesta în Slovenia între 30 iunie și 14 iulie și Turku între 30 septembrie și 14 octombrie 2024.

 

În orașul istoric alpin Tržič, Slovenia, veți co-crea și construi un spațiu public verde deschis, ca un nou centru pentru comunitatea urbană. În municipiul Turku, Finlanda, veți testa cartografierea video și proiecțiile ca instrument de revitalizare a sitului de patrimoniu industrial abandonat.

Ca parte din experiențelelive, tineriicreatori selectați trebuie să participe la activitățile online pregătitoare:

  • un Bootcamp online comun (pentru a afla mai multe despre locul desfășurării experiențeiși pentru a întâlni părțile interesate relevante, precum și ceilalți membri ai echipei)
  • un eveniment transnațional online de consolidare a capacităților (pentru a învăța și a vă inspira din exemple de bune practici).

Acestea vor fi organizate înainte de fiecare experiment. Întâlniri online suplimentare (informale) ar putea fi adăugate în funcție de necesități.

 

Acest apel este pentru dumneavoastră dacă:

  • aveți între 18 și 30 de ani;
  • sunteți cetățean român, sau aveți reședința în România. Notă: în afară de călătoriile pentru a lua parte la aceste experiențe în alte țări, puteți participa la experiment și în țara dvs.
  • Sunteți student sau proaspăt absolvent în următoarele domenii: arhitectură, patrimoniu cultural, restaurare, arte vizuale sau performative, istorie, antropologie, urbanism, planificare peisagistică, comunicare, media digitală, ecologie, inginerie civilă… sau oricare alt domeniu conex de care credeți că ar beneficia proiectul;
  • sunteți un spirit deschis și manifestați interes față de alte culturi;
  • aveți un nivel bun de limba engleză, scris și vorbit;
  • puteți să vă angajați în proiect și să călătoriți pentru a participa la experimentele live în datele menționate mai sus, precum și să participați la activitățile pregătitoare online.

Cum să candidați?

  • Trimiteți CV-ul și o scrisoare de motivație la adresa costas@palatulculturii.roîmpreună cu un portofoliu (dacă aveți unul – nu este obligatoriu) explicând cum ați putea contribui la proiect și la ce experiment doriți să participați. Este posibil să participați la mai multe astfel de experiențe (în funcție de disponibilitate).
  • Data limită de depunere a dosarelor: 29 ianuarie 2024.

Ce obțineți?

  • Experiență internațională valoroasă în revitalizarea patrimoniului cultural
  • Oportunitatea de a învăța de la alții și de a-ți construi capacitatea în domeniu
  • Călătoria finanțată integral și toate costurile de cazare și masă acoperite în timpul experimentului de două săptămâni la fața locului
  • Certificat de participare și posibile scrisori de recomandare pentru viitoarele proiecte și aplicații.

Procesul de evaluare:

  • Aplicațiile primite vor fi revizuite între 30 ianuarie și 7 februarie 2024 de către fiecare dintre partenerii de proiect din propriile țări, care vor crea o listă de preselecție. Componența finală a echipei pentru fiecare experiment este decisă de comun acord de toți partenerii.
  • Candidații selectați vor fi informați cel târziu până la data de 15 februarie 2024.
  • Cei care nu sunt selectați de această dată își pot depune din nou candidatura pentru a doua rundă în 2025 (apelul va fi lansat spre sfârșitul anului 2024).

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;