Manifestări prilejuite de aniversarea a 147 de ani de existenţă a Regimentului 15 Dorobanţi

La Cercul Militar din Iaşi a avut loc joi aniversarea a 147 de ani de la înfiinţarea Regimentul 15 Dorobanți, unitate care lua fiinţă la 1 ianuarie 1877 în cadrul Garnozoanei Piatra Neamţ şi care ulterior a fost transformată în actuala Brigadă  15 Mecanizată “Podu Înalt”. Marea unitate, continuatoarea fostului Regiment 15 Dorobanţi, are comandamentul în capitala Moldovei și poartă cu mândrie denumirea bătăliei de la Podu Înalt, înscrisă cu litere de aur în istoria militară a poporului român. Denumirea onorifică „Podu Înalt”, a fost atribuită prin Decret prezidenţial la data de 9 mai 1996, odată cu primirea Drapelului de Luptă.

La eveniment au fost prezenţi locțiitorului comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu, comandantului Brigăzii 1 Infanterie Motorizată „Moldova”, colonel Ion Ojog, reprezentanți din cadrul structurilor Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din Iași, reprezentanți ai autorităților locale, foști comandanți şi colaboratori.

“Cu ocazia celor 147 de ani de existență, Asociația „Sfântul Ierarh Alexandru” ocrotitorul Brigăzii 15 Mecanizată, a oferit comandamentului Brigăzii 15 Mecanizată o replica a sabiei lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar Corul Marii Uniri a Ateneului Național Iași a susținut un concert de muzica oștenească alături de Muzica Militară a garnizoanei Iași. Cei prezenți au vizionat exponatele inedite din colecțiile domnului Ion Luncanu, președintele Asociației 15 Dorobanți, preotul dr. Aurel Tuscanu, Ștefan Sălăjan și Vasile Manolache”, se precizează într-un comunicat semnat de conducerea Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt”.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;