Manifestări organizate de MNLR, prilejuite de Ziua Culturii Naţionale

Ziua Culturii Naţionale, marcată pe data de 15 ianuarie, ziua de naştere a poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu, va fi sărbătorită în acest an de către Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) printr-o serie de expoziţii şi evenimente speciale.

Astfel, la muzeul din Parcul Copou dedicat marelui poet, ieşenii sunt aşteptaţi să viziteze expoziţia “Semnez în nume propriu: M. Eminescu”, care printre alte documente expune şi un interogatoriu la care a fost supus Mihai Eminescu. Vernisajul expoziţiei va avea loc la ora 13.00, în prezenţa dr. Suzana Bodale, de la Arhivele Naţionale Iaşi, care cu această ocazie va oferi publicului detalii interesante despre dosarul expus. Evenimentul va continua cu sceneta “La interogator”, interpretată de actorii Gelu Ciobotaru şi Daniel Onoae.

Tot la Muzeul “Mihai Eminescu”, începând cu ora 16.00, Muzeul Naţional al Literaturii Române propune poeţilor pasionaţi, amatori şi profesionişti, un atelier de poezie special, organizat şi moderat de scriitorii Elena Simion şi Claudiu Ioan Maftei. Participanţii la atelier sunt invitaţi să vină cu două-trei poezii proprii, pentru o lectură şi o dezbatere constructivă.

La împlinirea a cinci ani de existenţă, Clubului de lectură pentru copii şi adolescenţi (10-15 ani) programează de la ora 16.00, la Casa Muzeelor, o ediţie aniversară, desfăşurată sub coordonarea Alinei Aron, în cadrul căreia membrii permanenţi ai clubului se vor revedea în sala de educaţie muzeală, unde vor trece în revistă cărţile discutate pe parcursul acestor ani, stabilind lista de lectură pentru anul 2024.

De Ziua Culturii Naţionale, la Iaşi va fi organizată şi o ediţie specială online din cadrul Atelierelor de lectură “Junimea XXI”, moderată de Cătălin-Mihai Ştefan. De la ora 17.00, cei interesaţi sunt invitaţi să asiste la a doua şedinţă din acest an a proiectului, care va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook “Junimea XXI”. Invitatul întâlnirii va fi Marius Chivu, binecunoscut scriitor, editor şi traducător.

La Muzeul “Vasile Pogor – Casa Junimii, MNLR invită publicul să asiste la un spectacol de teatru-dans cu o coregrafie remarcabilă, Red Line, începând cu ora 1.800, în sala Studio J., o “reprezentanţie despre exagerare, despre abuz şi exces, un spectacol oglindă al societăţii care galopează într-un tumult continuu”. Interpretează: Alice Veliche, Georgiana Condurache, Alexandru Radu. Sunet: Dani Popă. Light design: Andrei Emilian. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

În colaborare cu Muzeul Brăilei “Carol I”, MNLR Iaşi va organiza o expoziţie de medalii şi plachete cu tematică eminesciană din patrimoniul propriu, expoziţie care poate fi vizitată la sediul partenerilor din Brăila.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;