5:14 pm - Wednesday April 29, 7243

Peste 13.000 de femei din judeţul Iaşi au beneficiat de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

Peste 13.000 de femei din judeţul Iaşi au beneficiat de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin în cadrul proiectului Oncoprev – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020 al Uniunii Europene. Potrivit iniţiatorilor acestui proiect, în perioada 2022/2023, la nivelul judeţului Iaşi au fost testate 5.670 de femei prin intermediul unitățile mobile, cu sprijinul asistenților medicali comunitari şi al autorităților locale, şi 7.406 de femei la Centrul de Screening si Diagnostic în Boli Oncologice din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași.

Proiectul “ONCOPREV”- Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin a fost derulat de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași împreună cu Fundația Enable  şi a avut ca obiectiv testarea unui număr de 170.000 de femei (din care 30.000 pentru Babeș-Papanicolau – segment 25-29 ani și 140.000 pentru testare HPV- segment 30-64 ani). Dintre acestea, minim 91.000 de femei aparțin grupurilor vulnerabile din Regiunea Nord-Est (Iași, Vaslui, Bacău, Neamț, Botoșani și Suceava).

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, două unități mobile de screening ale IRO Iaşi s-au depalsat în teren împreună cu o echipă medicală, testarea fiind gratuită. Pentru a putea fi testate pentru depistarea apariţiei cancerului de col uterin, beneficiarele au trebuit să prezinte doar un act  de identitate (fără bilet de trimitere de la medicul de familie). De asemenea, testările gratuite au fost făcute şi în cadrul Centrului de Screening și Diagnostic în Bolile Oncologice din Iași (sediul IRO), din strada Sărăriei, nr. 177 A.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;