Ce manifestări vor fi organizate la Iaşi de Ziua Unirii

Aniversarea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi marcată în acest an la Iaşi printr-o serie de manifestări de celebrare a actului istoric de la 24 ianuarie 1859. Acestea vor debuta marţi, 23 ianuarie 2024, la ora 13.00, cu  redeschiderea oficială a Muzeului de Istoria Naturală, monument istoric unde s-a decis alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei și care a fost reabilitat de Primăria Municipiului Iași cu fonduri europene, imobil care în ultimii doi ani a fost suspus unur ample lucrări de conservare şi reabilitare. Tot marți, 23 ianuarie, începând cu ora 15.00, Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași va găzdui manifestarea ştiinţifică „Armata şi Intelligence în înfăptuirea şi menţinerea Unirii din 1859”, organizată de Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare – sucursala Moldova, în parteneriat cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi municipalitatea ieșeană.

Miercuri, 24 ianuarie, manifestările programate în Piața Unirii vor începe la ora 10.00, cu prima parte a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”. Pe scenă vor urca nume importante ale folclorului românesc, printre care se numără Martina Dumitrașcu, Maria Costioaia, Carmen Nica, Ion Macovei, Ștefan Pintilii, Cristinel Iordăchioaia, Ștefan Deaconița, Remus Fandarac, Ion Paladi, Mioara Velicu, Ansamblul Folcloric „Floare de bujor” și Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”. Manifestările oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române vor avea loc începând cu ora 11.00, odată cu prezentarea onorului de către Garda de Onoare. În continuare va avea loc un Te Deum oficialt de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Episcopiei Romano-Catolică de Iași, urmat de un cuvânt de binecuvântare din partea Înalt Prea Sfinției Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și respectiv Prea Sfinția Sa Iosif Păuleț, Episcop Romano-Catolic de Iași.

După discursurile oficialităților, la statuia din Piaţa Unirii a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza vor fi depuse coroane de flori, ceremonia fiind urmată de parada militară intonarea „Horei Unirii” și tradiţionala horă populară. Atmosfera de sărbătoare va fi întregită cu partea a doua a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”, urmată de tradiţionala „masă populară”, în cadrul căreia ieşenii vor fi serviţi cu ceai și plăcinte „poale’n brâu”. După ceremoniile din Piaţa Unirii, manifestările vor continua la ora 13.00 cu o slujba şi depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la Mănăstirea “Trei Ierarhi”. În cursul serii, de la ora 18.00, pe traseul Piaţa Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii este programată tradiţionala retragere cu torţe a militarilor din Garnizoana laşi și a forțelor Ministerului Afacerilor Interne.

Restricții de circulație și măsuri de ordine publică

Organizarea evenimentelor cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, în condițiile în care pe 24 ianuarie, la Iaşi sunt așteptați numeroşi participanți, impune luarea unor măsuri de restricţionare a traficului auto în zona Pieţei Unirii. Astfel, circulația rutieră și a mijloacelor de transport public în zona centrală va fi restricționată miercuri, 24 ianuarie, în funcție de necesități, măsurile fiind luate de Poliția Rutieră, cu sprijinul Poliției Locale. Poliția Municipiului, Jandarmeria și Poliția Locală vor dirija autovehiculele participanților din alte localități spre parcări dedicate, pe Splai Bahlui sau în alte locuri care fi comunicate organizatorilor în timp util. Accesul în zona evenimentelor din Piața Unirii va fi controlat de forțele de ordine. Este interzis accesul cu materiale contondente. De asemenea, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice pe o rază de 500 de metri este interzis.  Voluntarii Primăriei Municipiului Iași vor împărți participanților stegulețe și cocarde tricolore. Primăria Municipiului Iaşi face apel la toți participanții să respecte și să păstreze atmosfera sobră și civilizată potrivită celebrării unui act istoric fundamental, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, să se abțină de la manifestări de natură politică și de la mesaje și sloganuri care incită la ură și discriminare de orice fel.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;