Manifestări prilejuite de aniversarea a 196 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional

În prezenţa inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Luciana Antoci, a prof. dr. Elena Calistru, director al Colegiului Naţional, şi a prof. Mihaela Ţurcănaşu, director adjunct al școlii, la Iaşi a avut loc astăzi deschiderea oficială a ediţiei din acest an a Zilelor Colegiului Naţional, una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ din ţara noastră, fondată la data de 23 ianuarie 1828 de cărturarul Gheorghe Asachi.

“Cu ancore istorice în Gimnaziul Vasilian şi în Academia Mihăileană, Colegiul Național şi-a păstrat, de-a lungul a aproape două veacuri, menirea de a educa zeci de generații de elevi care s-au aṣezat în fruntea elitelor culturale româneşti. Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu, Nicolae Labiş, Grigore T. Popa sunt doar câțiva dintre cei care şi-au împletit, providențial, destinul individual cu devenirea instituțională a prestigioasei ṣcoli ieşene. Ca absolventă a Colegiului Național, am trăit astăzi imensa bucurie de a reîntâlni profesorii care mi-au ghidat paşii în anii de liceu, deschizând în ființa mea ṣi a colegilor mei, prin modelul pedagogic desăvârṣit, orizonturi de cunoaştere şi axe ale devenirii pe care, în lipsa lor, nu le-am fi explorat niciodată. Gândurile mele de aleasă preţuire au pendulat astăzi între recunoaştere, ca formă de apreciere oficială a identității instituționale impresionante a Colegiului Național, ṣi recunoṣtință față de tot ceea ce am primit, prin educație temeinică, modele vii şi valori înalte în cei patru ani de liceu. Vivat, Crescat, Floreat, Colegiul Național Iaṣi!”, a declarat, în cuvântul său, Luciana Antoci, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean iaşi.

La eveniment, care s-a desfăşurat în sala de festivităţi a liceului, a fost prezent, din partea autorităţilor locale, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, fost elev al liceului.

„Am fost de două ori emoționat să particip la deschiderea Zilelor Colegiului Național. În primul rând, fiindcă mă aflu într-unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase licee din România. Afirmația este susținută de rezultatele excepționale obținute în fiecare an de această școală la Evaluarea Națională, la admitere, la Bacalaureat, la olimpiadele naționale, rezultatele care au plasat mereu Colegiul Național într-un top al performanțelor. În al doilea rând, sunt emoționat fiindcă Liceul Național este liceul meu. Când spun „meu” nu dau dovadă de egoism ori de vanitate, ci ce nostalgie și, de ce nu?, de un pic de mândrie. Plasat în centrul orașului Iași, Liceul Național se afla, în ceea ce mă privește, în centrul lumii mele de adolescent. Aici am învățat să privesc cât mai departe, să lupt pentru îndeplinirea visurilor, să nu abandonez în fața obstacolelor oricât de înfricoșătoare păreau ele la un moment dat. Le mulțumesc dascălilor acestei școli pentru că m-au învățat, înainte de toate, să fiu om! Liceul Național reprezintă nu doar un brand al Iașului, ci mai ales o poveste de succes a școlii românești. Din păcate, Liceul Național nu reprezintă regula în învățământul românesc, ci mai curând excepția. Dacă aici ne lăudăm cu elevi și dascăli excepționali, per ansamblu România are peste 40% analfabeți funcțional, zeci de mii de copii care abandonează școala înainte de vreme și sute de mii de absolvenți de liceu care nu își găsesc un loc de muncă fiindcă nu prea știu să facă nimic. Și nici nu prea vor să facă ceva! În pofida promisiunilor guvernanților de ieri ori de azi, încă nu am găsit soluții la aceste probleme… De aceea, speranța mea este ca tocmai absolvenții acestui liceu, alături de ai tuturor liceelor foarte bune din Iași și din România, să se implice, în viitorul cât mai apropiat, în ameliorarea acestei situații foarte grave pentru țară. Un om este puternic atunci când nu ocolește greutățile, ci, după ce le înțelege, le înfruntă și le învinge! Aceștia sunt oamenii de caracter pe care trebuie să îi formeze, an de an, școala românească! Să facem din elevii români niște învingători! La mulți ani Colegiului Național!”, a spus primarul Mihai Chirica.

Festivitatea de deschidere a fost urmată de un spectacol susţinut de elevii şcolii. Ediţia dina cest an a Zilelor Colegiului Naţional se desfăşoară în perioada 22 – 30 ianuarie, şi va include numeroase activităţi: dezbateri (Stereotipuri culturale în lume, Femei artist în istoria artei, Personalităţi francofone la Colegiul Naţional, Reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza – un model pentru România de azi), ateliere (Math.enJeans, Relaţia cu mine versus relaţia cu ceilalţi), concursuri (Parada personalităţilor – concurs de tablouri vivante, ProScientia, concurs interdisciplinar, Să ne cunoaştem oraşul, CNI CUZA Quest – concurs de istorie, Clubul Agora, CLUE – concurs de lingvistică), expoziţii (Atipic floral – prof. Rodica Luca, Iaşi de poveste – expoziţie de fotografie a elevilor şcolii), lansarea nr. 47-48 al revistei Colegiului Naţional, Spre lumină, întâlnire cu scriitorul Bogdan Crețu, în cadrul Alecart, precum şi sesiuni de referate ştiinţifice şi experimente demonstrative.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;