Muzeul de Istorie Naturală, redeschis publicului în preziua sărbătorii Unirii Principatelor Române

În prezenţa preşedintelui Senatului României, Nicolae Ciucă, la Iaşi a avut loc marţi, 23 ianuarie, inaugurarea noului  spaţiu al Muzeului de Istorie Naturală, în urma lucrărilor de consolidare şi reabilitare a imobilului monument istoric, unde în urmă cu 165 de ani, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei. La eveniment au fost prezenţi, printre alţii, Raluca Turcan, ministrul Culturii, Ligia Deca, ministrul Educației, și Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, alături de Lucian Bode, fost ministru al Afacerilor Interne, şi europarlamentarii Rareș Bogdan, Vasile Blaga și Dan Motreanu. În cadrul evenimentului, la care au mai fost prezenţi, de asemenea, Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, şi Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, două personalități ale culturii ieșene, dr. Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria”, și prof. univ. dr. Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, au primit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, acordat de președintele României, Klaus Iohannis, distincţii care au fost înmânate de ministrul Raluca Turcan și de consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

 „Fondurile europene au fost și rămân o șansă uriașă pentru statutul Iașului de Capitală Culturală. Grație fondurilor europene, Primăria Municipiului Iași a reușit să redea vieții culturale Muzeul de Istorie Naturală, Palatul Braunstein, Baia Turcească (Centrul Internațional de Artă Contemporană) și Mănăstirea Frumoasa. La rândul lor, partenerii noștri de la Consiliul Județean au reabilitat Casa Muzeelor, Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, Bojdeuca lui Ion Creangă și Casa Dosoftei. În același parteneriat onest și fructuos cu Consiliul Județean avem încă două proiecte majore pentru orașul nostru: reabilitarea clădirii Filarmonicii, pentru care vom utiliza, din nou, fonduri europene, și construirea unui nou sediu pentru Operă, pentru care contăm pe sprijinul Ministerului Culturii și, în particular, pe cel al doamnei ministru Raluca Turcan, căreia îi mulțumim și pe această cale! Marea lecție a acestor realizări este că printr-un parteneriat onest între Primărie, Consiliul Județean și Guvernul României putem realiza împreună proiecte majore nu doar în domeniul culturii, ci și în cel al infrastructurii (cum sunt noul terminal T4 al Aeroportului Internațional Iași, autostrăzile A7 și A8), al sportului (Sala Polivalentă „Regina Maria”) și al sănătății (Spitalul Regional de Urgență). Ca primar, voi face tot ceea ce stă în puterea mea pentru ca acest parteneriat să continue și să se dezvolte, în beneficiul ieșenilor și al tuturor locuitorilor Regiunii de Nord – Est!”, a spus primarul Mihai Chirica în discursul său.

Muzeul de Istorie Naturală a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Interiorul clădirii include biblioteca și sala de conferințe ale Societăţii de Medici şi Naturalişti (la parter), sălile Muzeului de Istorie Naturală (la etaj), precum şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.  În ziua de 3 ianuarie 1859 în aceasta din urmă a fost decisă candidatura ca domn al Moldovei a colonelului Alexandru Ioan Cuza. Monumentul a fost consolidat și reabilitat de Primăria Municipiului Iași grație unui proiect cu finanțare europeană în valoare totală de 13.312.194,47 lei, circa 2,7 milioane de euro. Municipalitatea a cumpărat și dotările specifice (mobilier, vitrine, echipamente etc.), iar după organizarea spațiilor științifice și expoziționale, de către Societatea de Medici și Naturaliști și Muzeul de Istorie Naturală, frumosul edificiu va reintra în circuitul cultural al orașului nostru!

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;