Trei oferte depuse pentru proiectarea şi construcţia podului dintre România şi Republica Moldova de la Ungheni

La licitaţia pentru execuţia lucrărilor de proiectare și construcție a podului peste râul Prut de la Ungheni, investiţie care va asigura o nouă conexiune rutieră între România și Republica Moldova, au fost depuse trei oferte, varianta de traseu avizată la final de către specialişti fiind cea care include realizarea unui drum de legătură care va asigura legătura cu viitoarea Autostradă A8 Târgu-Mureș – Iași – Ungheni (km 96+140) și care va traversa râul Prut pe două poduri paralele cu lungimea de minim 261,2 metri.

Cei trei ofertanţi care au depus oferte sunt: Asocierea Automagistral Pivden SRL – SC Perfect Consult Europe SRL, NESS PROIECT EUROPE S.R.L şi respectiv Comsales Grup SRL. Principalele caracteristici prevăzute sunt: 261,20 metri lungime pod nou peste Prut, 2 benzi pe sens + trotuare, 13 metri lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II), 8 metri lățime parte carosabilă, 1 km lungime traseu, 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură, punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor.

Durata contractului va fi de 24 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, în valoare de peste 156 milioane lei, fără TVA, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei CEF. Podul peste Prut de la Ungheni va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Toate aceste aspecte au fost discutate miercuri, 31 ianuarie, în cadrul întâlnirii pe care secretarul de stat din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, lonel Scrioșteanu, a avut-o, la sediul Guvernului, cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre stadiul lucrărilor de implementare a proiectelor de infrastructură dintre cele două ţări, în mod special în ceea ce priveşte construcția și/sau reabilitarea podurilor peste Prut care unesc cele două ţări, printre care se numără cele de la Leușeni – Albița, Cahul – Oancea și Sculeni – Sculeni.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;