Expoziţie de plante exotice, deschisă la Grădina Botanică

Ieşenii sunt invitaţi să viziteze, în perioada 10 februarie – 10 martie,  expoziţia de plante exotice deschisă la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, manifestare aflată în acest an la cea de-a 49-a ediţie. În cadrul expoziţiei, vizitatorii vor putea admira, printre altele, în exclusivitate, prima colecție de azalee și camelii din România, plantele  fiind prezentate în diferite amenajări inspirate de natură sau de imaginația peisagiștilor care le îngrijesc și le diversifică permanent.

“Din elemente vegetale au fost amenajate exponate inedite care asociate coniferelor din genurile Araucaria, Chamaecyparis, Juniperus și Podocarpus, evidențiază noi abordări peisagere ce pun în valoare aceste colecții. Ca amenajare, dar și ca evoluție în timp, aceste exemplare care aparțin la 28 taxoni din genul Rhododendron și 14 taxoni din genul Camellia se evidențiază prin dimensiuni remarcabile de peste 2 m, dar mai ales prin diversitatea cromatică a florilor. Azaleele și cameliile provin din zona tropicală și subtropicală a Asiei de Est, dar în cadrul expoziției sunt prezentate multe alte specii reprezentative pentru diverse biomuri terestre: begonii, orhidee, peperomii și filodendroni din pădurile de foioase tropicale, aloe, agave, crasulacee și euforbii din zonele uscate ale Africii și Asiei sau cactuși din deșerturile americane. Un punct de interes permanent reprezintă colecția de plante insectivore, la care tipul de nutriție mixotrofă a determinat apariția de adaptări spectaculoase”, se precizează într-un comunicat al organizatorilor.

Din același grup al plantelor cu adaptări impresionante, de data aceasta la condiții de secetă sau lumina directă a soarelui, fac parte specii din familia Bromeliaceae, endemice pentru America de Sud, care sunt grupate pentru prima dată într-o diorama care sugerează habitatul unde acestea trăiesc. În cadrul acestor amenajări, un loc special este destinat pereților vegetali verticali, pe care sunt reprezentate simboluri din filosofia și tradițiile japoneze, realizate prin combinarea a 6 taxoni diferiți prin forma, culoarea și textura frunzelor: Begonia bowerae Tiger, Fittonia albivenis – soi din grupul Argyroneura, Peperomia caperata Red Ripple, Pilea microphylla, P. spruceana Silver Tree și Saxifraga stolonifera.

Deschiderea oficială a expoziţiei va avea loc sâmbătă, 10 februarie, la ora 10.00.

Prețul unui bilet este de 15 lei, iar pentru studenți, pensionari și grupuri (minim 10 persoane) este de 10 lei, respectiv 5 lei pentru elevi, individual sau în grup (minim 10 persoane), inclusiv pentru organizatorii, profesorii și părinții care îi însoțesc. Secțiile exterioare și serele vor putea fi vizitate între orele 9.00-17.00. Fotografiatul este liber. Organizatorii recomandă vizitatorilor să folosească intrarea în Grădina Botanică din strada Dumbrava Roșie nr. 7.

Filed in: Informațía zilei, Timp liber

Comments are closed.

;