Expoziţie a artiştilor plastici ieşeni în cadrul “Lunii Sculptorilor Români”

La Muzeul Mitropolitan din Iaşi va avea loc luni, 19 februarie, începând cu ora 18.00, vernisajul expoziţiei de lucrări purtând semnătura unor renumiţi artişti plastici locali, având ca temă mesajul creştin. Expoziţia, care se va  întinde pe durata de o lună, face parte din programul manifestărilor celei de-a IV-a ediţii a “Lunii Sculptorilor Români”.

În polivalentele spaţii ale Muzeului Mitropolitan vor expune: Felix Aftene, Emilia Avărvaroaei, Eugen Barzu, Vladlen Babcineţchi, Mircea Cantor, Emanuel Chiriac, Dan Covătaru, Simion Cristea, Gabriela Drinceanu, Laurenţiu Mogoşanu, Mihai Olos, Nicolae Popa, Sorin Purcaru, Cristian Ungureanu. Curatorii expoziţiilor sunt Luiza Barcan, Maria Bilaşevschi, Grigore Ilisei şi Ioan Răducea. Euharistia, Jertfa, taina Crucii, Biserica, Mărturisirea, Iertarea, Veşnicia, Lupta duhovnicească, Sfinţenia, Învierea, Înălţarea, sunt temele majore cărora li se circumscriu sculpturile expuse în Muzeul Mitropolitan, un univers în care dimensiunea profană este sublimată de dimensiunea sacră a creaţiei.

Arhiepiscopia Iaşilor, prin Sectorul Cultural şi Muzeul Mitropolitan Iaşi, găzduieşte în spaţiile sale mai multe expoziţii personale şi colective aparţinând  sculptorilor români consacraţi, lucrări care, explicit sau sugerat, transmit privitorului un mesaj creştin.

Creştinul este prin excelenţă liber. Fără a fi liber i-ar fi cu neputinţă să se orienteze corect în orizontul întâlnirii cu Dumnezeu. În această paradigmă, artistul, liber fiind, este şi extrem de onest cu sine însuşi şi se dăruieşte deplin celorlalţi prin actul creaţiei. Opera sa este o reflecţie a credinţei sale, a dorului său de frumos şi bine, a  neliniştilor, a căderilor şi ridicărilor, a căutării de sens, sau pur şi simplu a modului propriu de raportare la Dumnezeu şi creaţia Sa”, afirmă reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor.

Tot luni, 19 februarie, începând cu ora 11.00, la sediul Ateneului Național din Iași va avea loc conferința de inaugurare a celei de-a IV-a ediții a proiectului „Luna Sculptorilor Români”, care va aduce publicului ieșean, timp de o lună, peste 350 de opere de artă, cu o valoare de peste 1.000.000 de euro, ce poartă semnătura a 113 autori din perioada modernă și contemporană, organizate în 24 de expoziții personale și colective, dintre care 50 expuse pe principalele artere pietonale ale orașului.

“Ziua Naţională a Culturii”, dedicată sculptorului român, este marcată la Iaşi printr-o serie de expoziţii de sculptură, încadrate sub genericul “Luna Sculptorilor Români”, eveniment organizat de Ateneul Naţional din Iaşi împreună cu partenerii săi, aflat în acest an la cea de-a IV-a ediţie.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;