Proiectul de HG privind începerea lucrărilor la noul sediu al Operei ieşene, lansat în dezbatere publică

Ministerul Culturii a anunţat că a lansat în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern privind construirea noului sediu al Operei Naţionale Române din Iaşi (ONRI). Documentul prevede înscrierea unui teren în domeniul public și darea acestuia în administrarea ONRI.

“Am încredere că la începutul lunii martie, după perioada dezbaterilor publice, această Hotărâre de Guvern va fi adoptată, astfel încât fondurile de la Banca Mondială necesare construirii sediului Operei să fie accesate într-un timp cât mai scurt”, a declarat primarul Mihai Chirica, care a mulţumit pe această cale ministrului Culturii, Raluca Turcan, și Guvernului României, pentru deschiderea arătată și celeritatea cu care au răspuns propunerilor municipalităţii ieşene.

Terenul pe care va fi ridicat noul sediu al Operei ieşene are o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi şi este situat în Copou, în spatele Apavital, la intersecția bulevardului Carol I (aleea Grigore Ghica Vodă) cu strada Mihai Costăchescu. Acesta se află în proprietatea Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, însă în urma unui parteneriat încheiat cu Primăria Municipiului Iaşi (PMI), el va fi pus la dispoziția Ministerului Culturii în vederea alocării fondurilor necesare începerii lucrărilor.

“Avantajele acestui amplasament sunt evidente și aș puncta doar două: Copoul este o zonă care „respiră” cultură (prima universitate din țară, Casa Pogor, Biblioteca Centrală Universitară, Colegiul «Costache Negruzzi», Grădina Copou etc.) și, în plus, există un punct de vedere unanim al oamenilor de cultură pentru realizarea în zonă a unei astfel de instituții culturale”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;