5:14 pm - Wednesday April 29, 4342

Opera sculptorului Ion Irimescu, prezentată în premieră la Iaşi

În cadrul celei de-a IV-a ediţii a evenimentului “Luna Sculptorilor Români”, începând cu data de 27 februarie, vizitatorii vor putea admira expoziția omagială “Ion Irimescu – 121 de ani de la nașterea marelui artist”. Evenimentul este organizat de Ateneul Național din Iași în parteneriat cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni. Lucrările vor fi expuse pentru prima data în Iași și vor putea fi vizitate gratuit până pe data de 19 martie la Muzeul Unirii, informează într-un comunicat conducerea Ateneului Naţional din Iaşi.

Astfel, marţi, 27 februarie, de la ora 17.00, la Muzeul Unirii va avea loc vernisajul expoziției de sculptură “IRIMESCU 121”. Evenimentul se încadrează în proiectul “Luna Sculptorilor Români””, ediția a IV-a, și este organizat grație parteneriatului cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni şi Muzeul Unirii din Iași prin Complexul Muzeal Național „Moldova”, fiind pentru prima dată când lucrările marelui sculptor român sunt expuse în Iași. La vernisaj vor participa artiști, critici de artă și personalități culturale.Prezentatorul expoziției va fi Grigore Ilisei.

Expoziția va putea fi vizitată gratuit până pe data de 19 martie, în timpul programului de funcționare a muzeului.

Ion Irimescu – cel mai mare sculptor român după Brâncuși

Considerat cel mai important sculptor român al ultimei jumătăți de secol, Ion Irimescu (1903-2005) este continuatorul unei generații de mari artiști care i-a cuprins pe Dimitrie Paciurea, Oscar Han, Ion Jalea sau Gheorghe Anghel.

Pe lângă pasiunea pentru sculptură, Ion Irimescu a fost profesor și membru al Academiei Române. Între 1924 și 1928 a urmat cursurile Școlii Naționale de Arte Frumoase din București, unde i-a avut ca profesori de sculptură pe Dimitrie Paciurea și Oscar Han. La sfârșitul studiilor, și-a făcut debutul la Expoziția de Pictură și Sculptură din București, cu lucrarea Eden.

Ulterior, în 1929 a participat la Salonul oficial de pictură și sculptură, unde a expus Nud de fată și la Salonul artiștilor francezi. În 1930, a obținut o bursă de studii pentru Școala Română de la Fontenay-aux-Roses la Paris apoi a studiat la Académie de la Grande Chaumière, unde a lucrat sub îndrumarea profesorului Joseph Bernard. În 1933, s-a întors în România, unde a participat la numeroase expozițiile, atât în țară cât și în străinătate. Începând cu anul 1940 a fost numit profesor la Academia de Belle Arte din Iași, un deceniu mai târziu la Cluj, iar din 1966 a fost profesor de sculptură la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.

Pe tot parcursul vieții, Ion Irimescu a primit numeroase distincții și premii, opera sa fiind expusă în orașe importante din lume: Veneția, Paris, Berna, Helsinki, Budapesta, Dresda, Moscova, Varșovia, Praga, Paris, Stockholm, Londra, Roma, Berlin, Bonn, Istanbul, Ankara, Tel Aviv, Damasc, Cairo, Alexandria.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;