Campanie de informare privind sănătatea orală

Ministerul Sănătății a demarat o campanie de informare, educare și comunicare pentru conștientizarea importanţei sănătăţii orale ca parte a sănătății generale și cunoașterea metodelor adecvate de prevenire a afecțiunilor oro-dentare. Sub genericul

„Această lună a fost aleasă pentru desfășurarea campaniei deoarece anual, în data de 20 martie, se serbează în toată lumea Ziua Mondială a Sănătăţii Orale cu scopul de a promova intervențiile eficiente pentru sănătatea orală. Propunerea de derulare a campaniei „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” vine ca urmare a rezultatelor proiectului „Zâmbet și educație”, desfășurat în parteneriat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) NSP cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și cu sprijinul Direcțiilor Județene de Sănătate Publică. În cadrul acestuia s-au derulat activități de evaluare a stării de sănătate orală la nivelul cabinetelor de stomatologie din unitățile de învățâmânt. S-au colectat date din 36 de județe și municipiul București, în cadrul acțiunii fiind examinați de către medicii stomatologi școlari peste 4000 de copii și fiind intervievați prin chestionar autoadministrat părinții acestora”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

„Rezultatele au evidențiat că în proporție de 75%, copii examinați au dentiția primară afectată de carii, pierdere de dinți sau dinți plombați din cauza cariilor și o proporție de 51% dintre copiii examinați care au dentiție permanentă afectată de carii, pierdere de dinți sau dinți plombați din cauza cariilor. Cu toate acestea, din analiza percepției părinților asupra stării de sănătate orale a copiilor, 76% dintre părinți au considerat starea de sănătate a dinților copiilor lor ca fiind bună, foarte bună sau excelentă”, afirmă autorii studiului. „Campania derulată la nivel național în luna martie are ca scop promovarea importanței sănătății orale ca parte a sănătății generale a copiilor precum și a aspectelor cu privire la formarea unor deprinderi sănătoase de igienă orală, cunoașterea metodelor de prevenire a afecțiunilor oro-dentare și încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare”, se mai arată în comunicat.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;