Primăria a prelungit termenul limită până la care ieșenii își pot plăti taxele și impozitele locale

Întrucât 31 martie 2024 este zi nelucrătoare, scadența termenului de plată pentru prima tranșă din anul 2024 pentru principalele impozite și taxe locale (impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport etc.) se prelungește până pe 1 aprilie 2024 inclusiv. Persoanele fac plata integrală (pentru tot anul) până la data de 1 aprilie 2024 inclusiv primesc o bonificație de 10%, a anunțat, într-un comunicat, Primăria Municipiului Iași.

Neplata până la scadență a impozitelor și taxelor locale atrage după sine majorări de întârziere de 1% pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv și silește organul fiscal la declanșarea executării silite urmată de aplicarea efectivă a măsurilor de executare (popriri, aplicarea de sechestre etc.). Persoanele fizice/persoanele juridice care figurează în evidența fiscală cu clădiri nerezidențiale nereevaluate în ultimii 5 ani, anteriori anului fiscal de referință, trebuie să depună declarațiile fiscale și rapoartele de evaluare până la 1 aprilie 2024 inclusiv. Nedepunerea declarațiilor fiscale și a rapoartelor de evaluare silește organul fiscal să procedeze la aplicarea unei cote de 2% asupra valorii impozabile, calculate conform legii pentru persoanele fizice, și o cotă de 5% asupra valorii impozabile stabilită în raportul de evaluare pentru persoanele juridice. În cazul depunerii declarațiilor fiscale însoțite de rapoartele de evaluare, impozitul pe clădiri se determină prin aplicarea unei cote de 0,2% asupra valorii impozabile stabilite în raportul de evaluare, în cazul persoanelor fizice, și a unei cote de 0,95% aplicată asupra valorii impozabile stabilită în raportul de evaluare, în cazul persoanelor juridice.

Plata impozitelor și taxelor locale se poate face la ghișee în numerar sau cu cardul, atât la sediul Direcției Generale Economice și Finanțe Publice Locale din bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, cât şi la centrele de cartier, după cum urmează: cartier Alexandru cel Bun, str. Tabacului nr. 1, tel. 0232.253.160, cartier Păcurari, șos. Păcurari nr. 34, tel. 0232.276.787, cartier Nicolina, str. Petre Ţuţea nr. 2, tel. 0232.227.517, cartier Frumoasa, bd. Poitiers nr. 20 – 22, tel. 0232.223.031, cartier Tătăraşi, str. Vasile Lupu nr. 82, tel. 0232.277.310, precum și la ghișeul din clădirea situată în șos. Națională nr. 43, telefon 0232-264246. Plata impozitelor şi taxelor locale se poate efectua, de asemenea, și online, prin Sistemul Naţional Electronic de Plată Online ghiseul.ro sau prin secțiunea eTAX de pe site-ul Municipiului Iaşi, la adresa: https://www.primaria-iasi.ro.

Pentru persoanele care nu au posibilitatea de a utiliza un astfel de mijloc de comunicare la distanță, obținerea datelor de acces se face prin depunerea la Centrul de Informații pentru Cetățeni din cadrul Primăriei Municipiului Iași din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 11 sau la orice centru de cartier a cererii tip primită la ghișeu, însoțită de copia cărții de identitate în cazul persoanelor fizice și copie după certificatul de înregistrare emis de O.N.R.C., copie după cartea de identitate administrator / împuternicit, împuternicire în cazul persoanelor juridice, iar ulterior se vor primi prin e-mail datele de autentificare (utilizator şi parolă). De asemenea, plata se poate efectua şi prin virament prin Trezoreria Municipiului Iaşi.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;