A fost inaugurat Terminalul T4 al Aeroportului

În prezența președintelui Consiliului Județean (CJ), Costel Alexe, a directorului general al Aeroportului, Romeo Vatră, și a reprezentanților constructorului, firma Strabag, vineri, 29 martie, a avut loc inaugurarea oficială a noului Terminal T4 al Aeroportului, investiție în valoare de o sută de milioane de euro. Cu o suprafață desfășurată de peste 31 de mii de metri pătrați, trei niveluri și o capacitate de procesare de 3,5 milioane de pasageri anual, noul terminal, care marchează o etapă importantă în dezvoltarea Aeroportului Iași, principala poartă aeriană din regiunea de nord-est a țării, este al doilea cel mai mare terminal din țară, după cel de la București-Otopeni. Primii pasageri care au trecut pragul terminalului T4 au fost și cei care tăiat panglica inaugurală. De asemenea, odată cu deschiderea noului terminal a fost marcat și primul zbor din T4, operat de compania TAROM pe ruta Iași-București. Tot la T4 au fost întâmpinați într-un cadru festiv și cu surprize pasagerii care au sosit cu zborul O704 Otopeni – Iași, aeronava fiind așteptată cu tradiționalul arc de apă.

„Trăiesc o mare bucurie, astăzi, văzând că o idee în care am crezut și la care am muncit mult a devenit realitate. În doar 14 luni, am reușit să finalizăm proiectul de extindere și modernizare a aeroportului, cea mai mare investiție publică din județul Iași, din ultimii 30 de ani. Am construit la Iași cel mai mare și modern aeroport din România, după Aeroportul Otopeni, cu 100 de milioane de euro, în cea mai mare parte fonduri europene. Terminalul T4 înseamnă o experiență de călătorie mult mai bună pentru pasageri și o oportunitate uriașă pentru dezvoltarea regiunii de Nord-Est. Din 31 martie, odată cu intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim, zburăm de la Iași în Europa, fără frontiere. Mulțumesc tuturor colegilor și partenerilor cu care am lucrat la acest proiect”, a spus, în cuvântul său, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

„Astăzi marcăm un eveniment istoric pentru Aeroportul Iași, moment mult așteptat nu doar de comunitate, ci și de angajaţii aeroportului, de cei ai instituţiilor şi companiilor ce lucrează pe aeroport şi deservesc pasagerii noștri. Terminalul T4 e practic un aeroport nou – mai modern, mai confortabil și mai accesibil, rezultatul unor eforturi susținute de echipa noastră și de cei care au înțeles necesitatea acestui proiect vital pentru viitorul Aeroportului. T4 a fost o provocare care ne-a responsabilizat, fiind nevoie de o mobilizare contracronometru pentru a putea beneficia de fondurile europene. În doar 14 luni am reușit să punem pe picioare cel mai amplu proiect din istoria Aeroportului, finalizând în timp record și etapele de implementare. De asemenea, o provocare pentru echipa aeroportului a fost operaționalizarea terminalului în mai puțin de trei luni, grăbită de intrarea în Schengen, deschiderea T4 fiind programată inițial în luna mai.”, a afirmat, la rândul său, directorul general al Aeroportului, Romeo Vatră.

Terminalul T4 este dotat cu echipamente moderne, oferă servicii de înaltă calitate și facilități în premieră. Acesta are 20 de birouri check-in, 12 sisteme self check-in, 14 porți de îmbarcare, șase filtre de securitare, trei aviobridge-uri, un salon VIP și unul de business, spații pentru activități comerciale, spații de relaxare, loc de joacă, etc.

Din 31 martie, odată cu intrarea în spațiul aerian Schengen, din terminalul T4 urmează să fie procesate și zborurile externe în această zonă. Din noul terminal se vor opera servicii de check-in și control de securitate atât pentru pasagerii care trebuie să ajungă în destinații din spațiul Schengen cât și pentru traficul non-Schengen. După efectuarea acestor proceduri, pasagerii non-Schengen vor trece din terminalul T4 în terminalul T3 printr-un pasaj de legătură.

De asemenea, Aeroportul Iași are o parcare extinsă de 600 de locuri, cu bretele speciale de staționare, 13 stații de încărcare pentru mașini electrice, fiind echipată cu un sistem modern pentru acces și plată. Proiectul terminalului T4 a mai inclus construirea unui parc fotovoltaic de 1 hectar, cu o capacitate de 1,3 MWh, ce asigură 20% din necesarul de energie, Aeroportul Iași fiind primul aeroport din țară ce deține o sursă de energie verde. Valoarea totală a proiectului de dezvoltare și modernizare a Aeroportului Iași este de aproximativ o sută de milioane de euro, 85% dina cestă sumă reprezentând fonduri europene, 13% contribuția de la bugetul de stat și 2% contribuția aeroportului.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;