Firmele care fac săpături în oraș, somate să respecte legislația privind protecția mediului

Companiile publice și private care execută lucrări de refacere a carosabilului sau a trotuarelor, care presupun săpături în șanț deschis, respectiv decopertări și acumularea unei cantități mari de pământ, care se pot transforma ulterior în praf sau noroi, riscă amenzi usturătoare, anunță reprezentanții municipalității. Primarul Mihai Chirica a dispus miercuri Direcției Arhitectură și Urbanism și Serviciului Promovare și Monitorizare Calitate Mediu să înștiințeze toate companiile private și publice precum și persoanele fizice care execută lucrări de infrastructură în oraș să ia măsuri pentru reducerea poluării și mizeriei pe domeniul public.

„Concret, depozitele temporare de pământ rezultate din săpături trebuie să fie așezate pe o membrană de protecție și să fie acoperite cu folii, astfel încât particulele fine de praf să nu fie antrenate de vânt sau precipitații”, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Primăriei. Potrivit documentului, dispoziția privind organizarea lucrărilor de șantier în municipiu vine în completarea Certificatelor de Urbanism și Autorizațiilor de Construire care vor fi emise în viitor de către Primărie, aflate în concordanță cu prevederile Hotărârii de Consiliu Local (HCL) nr. 321 / 2017 privind aprobarea regulamentului privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții pe raza municipiului Iași.

În ultimii ani, din cauza gropilor și a șanțurilor din carosabil lăsate de constructori în urma lucrărilor efectuate la rețelele de canalizare, dar și la cele electrice sau de gaz, Primăria Municipiului Iași a aplicat amenzi de milioane de lei, după ce în prealabil somase, conform legii, firmele respective să readucă la starea inițială carosabilul sau trotuarul.

„Nu este cea mai bună soluţie de a interveni, dar este, din păcate, singura pe care o avem pentru a convinge furnizorii de utilităţi să refacă străzile şi trotuarele măcar la stadiul dinaintea săpăturilor”, a declarat primarul Mihai Chirica. Conform legislaţiei, proprietarii de utilităţi care intervin cu săpături în carosabil trebuie să îl refacă în termen de maximum trei zile de la terminarea lucrării. Municipalitatea, prin inspectorii de control, înmânează somaţii dacă acest termen nu este respectat şi, în cazul în care nu problema nu este remediată în timp util, se poate trece la aplicarea de sancțiuni.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;