„Ziua NATO în România”, marcată la Iași

Cu ocazia aniversării „Zilei NATO în România”, pe platoul din fața Prefecturii a avut loc duminică o ceremonie militară și religioasă, la care au participat, alături de cetățeni, reprezentanți ai administrației publice locale și ai Garnizoanei Iași. După intonarea Imnului de Stat, subprefectul județului Iași, Adina Gârjan, a dat citire mesajului premierului Marcel Ciolacu cu ocazia aniversării Zilei NATO în România.

„România sărbătorește astăzi 20 de ani ca membru cu drepturi depline al NATO. În toți acești ani, România și-a consolidat statutul de aliat responsabil, implicat activ în promovarea valorilor și principiilor democratice, securității și stabilității spațiului euro-atlantic și din afara acestuia. Contribuțiile valoroase ale țării noastre își găsesc în prezent o reflectare substanțială în acțiunile alianței. Aniversarea celor 20 de ani de membru activ la NATO se suprapune în acest an cu celebrarea a 75 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, care oferă cadrul unei cooperări politico-militare în scop defensiv, împotriva amenințărilor complexe cu care ne confruntăm astăzi”, se arată în mesajul șefului Executivului.

În cuvântul său, primarul Mihai Chirica a subliniat importanța pe care țara noastră o are ca stat cu drepturi depline al NATO. „Este o zi foarte importantă pentru noi, pentru că față de anii precedenți, începând cu anul 2022, Alianța Nord-Atlantică își face simțită tot mai mult prezența în România. În acest fel, necesitatea asigurării siguranței naționale, securității și integrității granițelor naționale devine din ce în ce mai arzătoare. Reorganizarea Armatei, dotarea acesteia, repunerea în funcțiune a unor elemente de infrastructură militară și civilă care să întărească securitatea națională sunt din nou din ce în ce mai vizibile, motiv pentru care apartenența noastră la blocul militar NATO este cu atât mai necesară să fie exprimată public”, a afirmat Mihai Chirica. După discursurile oficialităților, manifestările au continuat cu ceremonia de arborare a drapelul României și al NATO şi cu defilarea Gărzii de Onoare.

Conform Legii 390/2004, “Ziua NATO în România” se sărbătoreşte în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie.  În acest an, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a sărbătorit împlinirea a 75 de ani de existenţă. Actul de naştere a alianţei a fost semnat pe 4 aprilie 1949 la Washington. În acest moment, din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord fac parte 32 de state din SUA şi Europa. România a aderat la NATO la data de 29 martie 2004.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;