Investiţie în valoare de 600 de milioane de lei la CET

Întrunit în ședință extraordinară publică de îndată, plenul Consiliului Local a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, indicatorii tehnico-economici, devizul general și documentația tehnico-economică privind realizarea Studiului de Fezabilitate (SF) pentru instalarea de noi echipamente de producere a energiei termice utilă în cogenerare (CHP) la CET 1.

„Este primul pas important care vine în continuarea programului de modernizare a termoficării din municipiul Iași. Asta, pentru că viitorul parc fotovoltaic care urmează să fie construit la CET 2 Holboca nu are deocamdată o rezonanță foarte mare în termoficare, întrucât aceste tipuri de investiții au ca scop, în mod special, producerea de energie pentru alte activități publice cum ar fi, de exemplu, asigurarea iluminatului public sau alimentarea cu energie electrică a unităților de învățământ sau a spitalelor. În ședința de astăzi (ieri – n.r.), a fost aprobată implementarea unui proiect bazat pe motoare termice. Practic, prin acest proiect se dorește modernizarea completă a sistemului de producere a energiei electrice și termice către populație și, mai departe, în sistemul energetic național”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit acestuia, fondurile necesare pentru punerea în practică a proiectului, în valoare de 600 de milioane de lei, vor fi asigurate de la Ministerul Energiei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Vrem să aplicăm pe acest prim bloc de la CET 1 o putere instalată de circa 21 de MW, divizată în 6 unități (motoare termice – n.r.), care să ne asigure atât energie electrică cât și termică pentru populație dar și pentru instituțiile publice”, a subliniat edilul.

Producerea combinată a energiei electrice și termice (CHP), respectiv cogenerarea simultană a energiei electrice și termice, are ca avantaje, printre altele, reducerea pierderilor asociate transportului și distribuției energiei, lucru care îmbunătățește în final performanța generală a rețelei de transmitere a distribuției curentului electric și a agentului termic. De asemenea, un alt avantaj al acestui tip de producere a energiei îl reprezintă emisiile reduse de substanțe poluante în atmosferă față de generatoarele convenționale.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;