„Concert la Palat” – muzică de calitate în fiecare zi de marți la Palatul Culturii din Iași

În luna aprilie, Ateneul Național din Iași invită publicul iubitor de muzică clasică la două concerte de excepție, ce vor avea loc în Holul de Onoare al Palatului Culturii din Iași. Sub numele „Concert la Palat”, acest amplu concept aduce în prim-plan nume mari din lumea muzicii clasice, într-o atmosferă care are aerul aristocrat al concertelor camerale din palatele Europei.

Pe 23 aprilie, violoniștii Gabriel Croitoru și fiica sa, Simina Croitoru, aduc Vioara lui Enescu la Palatul Culturii din Iași într-un recital pentru două viori solo. Cele două instrumentele de excepție, i-au aparținut marelui maestrului George Enescu – Guarneri del Gesù „Catedrala” și Paul Kaul – aflate în patrimoniul Muzeului Național „George Enescu”. Spectatorii vor avea privilegiul de a fi martorii unei întâlniri unice cu muzica clasică, într-o interpretare care va purta amprenta geniului compozitor român. Cei doi muzicieni sunt în al treilea an în care vor cânta împreună în deja cunoscutul Turneu Național „Vioara lui Enescu”, iar programul cuprinde lucrări semnate de G. Enescu, J. Halvorsen, A. Igudesman, C. Gardel, I. Frolov.

Pe 30 aprilie, ieșenii vor putea audia un concert coral de excepție, susținut de Grupul „The Ones Vocal Artists”, condus de tânărul dirijor Alexandru Semeniuc. Numele grupului provine de la ideea că fiecare voce este unică, având un colorit aparte și o putere de expresie plenară prin cânt. Pe membrii ansamblului îi unește experiența și dragostea pentru cântul vocal, dar și prietenia, bucuria și disciplina, având ca scop cultivarea frumosului în muzică, revigorarea repertoriului coral academic și promovarea păcii, credinței și prieteniei.

Programul concertului va cuprinde lucrări semnate de G. Allegri, G. Sviridov, Ē. Ešenvalds, F. Costea, C. Ion, J. Runestad, M. J. Trotta, vându-i ca soliști pe Adriana Iacob, Antonia Cucerenco, Celina Brigita Meteeș, Elena Șvedchi, Cătălina Nanu-Vicovan, Robert Damian, Stelian Gheorghiasa, Beniamin Moraru. Pentru evenimentele din seria „Concert la Palat”, biletele se pot achiziționa de pe site-ul Ateneului Național din Iași (https://www.ateneuiasi.ro/) sau de la casa de bilete din foaierul instituției.

Proiectul „Concert la Palat” a apărut din dorința de a pune în valoare spațiul mirific al Palatului Culturii, nedespărțit de sonoritățile muzicii clasice interpretate la nivel sublim.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;