1.800 de femei sunt diagnosticate anual în România cu cancer ovarian

1.800 de femei sunt diagnosticate anual în România cu cancer ovarian, iar mai mult de jumătate dintre acestea pierd, în final, lupta cu boala, arată un raport al Global Cancer Observatoy, dat publicității cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, marcată în fiecare an pe data de 8 mai. Potrivit specialiștilor, fenomenul este unul îngrijorător, în condițiile în care, conform estimărilor, până în anul 2040, 4 milioane de femei ar putea fi răpuse de această maladie.

„Cancerul ovarian este cel mai letal dintre cancerele feminine. Ratele de supraviețuire sunt scăzute, incidența și mortalitatea sunt în creștere peste tot în lume, dar cu rate disproporționat mai mari în țările cu venituri medii și mici. De aceea, pe 8 mai, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer trimite un mesaj de speranță – Nicio femeie fără ajutor în fața cancerului ovarian!”, afirmă Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC). „Față de ce se întâmpla în urmă cu 10 ani, acum există o colaborare mult mai bună între membrii echipei: chirurgul, anatomo-patologul, oncologul, imagistul, psihologul și geneticianul clinic care pot susține pacienta cu empatie și profesionalism. E și o chestiune de noroc, e posibil ca boala să fie diagnosticată în stadiu incipient, dar în egală măsură ea poate fi depistată într-un grad avansat. Șansele de a depista acest tip de cancer la un stadiu precoce sunt relativ mici”, spune la rândul său, dr. Dragoș Median, medic primar oncolog.

Potrivit acestuia, controalele de rutină periodice sunt esențiale, mai ales atunci când pacienta are rude care au suferit de cancer ovarian sau de cancer de sân. „Dacă simptomele au apărut deja, cancerul ovarian nu mai este într-un stadiu incipient. În fiecare an pierdem 67% dintre cazurile diagnosticate. Cea mai importantă este vizita repetată, anuală sau când este nevoie la medic. Nu poate fi vorba despre un screening punctual în cancerul ovarian. În timp ce restul țărilor europene se concentrează pe inițiative menite să îmbunătățească bunăstarea fizică și psihologică a pacienților cu cancer, asigurându-se că nevoile lor complexe sunt satisfăcute cu empatie și expertiză, România regresează în ceea ce privește accesul la tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit”, subliniază Cezar Irimia, președintele FABC. Astfel, în timp ce restul țărilor europene se concentrează pe prevenția cancerelor și pe depistarea timpurie a acestora, în faze incipiente, și pe tratarea cu medicamente inovatoare cu intenție curativă, România abia reușește să asigure accesul la chimioterapie și servicii medicale de bază, adaugă acesta.

Cancerul ovarian este o afecțiune gravă în care celulele se înmulțesc fără control, dobândind un caracter malign. Aceste celule anormale ajung să invadeze și să distrugă apoi țesutul sănătos. Ovarele, fiecare de mărimea unei migdale, produc ovule și hormonii estrogen și progesteron. Cancerul ovarian reprezintă tumoarea canceroasă care se formează în țesuturile unuia sau a ambelor ovare. De cele mai multe ori, boala este detectată abia când ajunge într-un stadiu avansat și devine mult mai greu de tratat. La nivel mondial, cancerul ovarian este al 8-lea cel mai comun cancer la femei la nivel global. În 2020 au fost raportate peste 313.000 de cazuri noi de cancer ovarian, iar numărul de decese cauzate de cancerul ovarian, tot în 2020, a fost de 207.252. În România, în 2022 s-au înregistrat 1.788 de cazuri noi de cancer ovarian și 1.195 de decese cauzate de această boală.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;