Lucrările de realizare a noului sediu al Operei, suplimentate cu 65 milioane de euro

Proiectul privind construcția noului sediu al Operei ieșene va beneficia de o suplimentare de fonduri în valoare de 65 de milioane de euro, suma totală alocată  până în prezent pentru realizarea acestei investiții ridicându-se la 80 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean (CJ), Costel Alexe, în cadrul vizitei pe care ministrul Culturii, Raluca Turcan, a efectuat-o la sfârșitul săptămânii trecute în județul Iași.

„Dacă inițial vorbeam despre o finanțare de 15 milioane de euro pentru noul sediu al Operei, iată că astăzi suntem în situația în care putem anunța suplimentarea cu încă 65 de milioane de euro pentru acest proiect. Astfel, în total, Iașul va beneficia de 80 de milioane de euro pentru această importantă investiție”, a afirmat Costel Alexe. Fondurile alocate pentru ridicarea noului sediu al Operei provin în urma unui acord de împrumut încheiat de către Ministerul Culturii cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

„Colaborarea cu Guvernul României este esențială pentru atingerea acestui obiectiv ambițios. Noul sediu al Operei va fi un loc de întâlnire pentru artiștii talentați, va găzdui spectacole impresionante și va oferi o platformă pentru exprimarea creativității în toate formele sale. Împreună vom contribui la crearea unui mediu cultural vibrant, prin care vom încuraja dezvoltarea artistică și spirituală a generațiilor viitoare”, a precizat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

„M-am bucurat de fiecare dată când am venit la Iași să constat progresele care se fac în restaurarea unor clădiri emblematice de patrimoniu. Amintiți-vă de cât timp se vorbește despre construcția unui nou sediu al Operei ieșene. Ministerul Culturii împreună cu autoritățile locale s-au așezat la aceeași masă și numai în jumătate de an au reușit să întocmească documentația necesară pentru demararea acestui proiect, în așa fel încât astăzi ne aflăm în etapa de pregătire a lansării concursului de soluții, pentru a vedea cum ar putea arăta noul sediu al Operei din Iași, după care va urma licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor”, a declarat ministrul Culturii, Raluca Turcan, care nu a exclus posibilitatea ca licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor noului sediu al Operei să fie una internațională. „Vom analiza, cu siguranță, și această posibilitate. Să știți că m-am gândit că poate merită să fie organizată o licitație internațională, dar decizia nu a fost încă luată”, a precizat Raluca Turcan.

Terenul pe care urmează să fie ridicat noul sediu al Operei ieşene are o suprafaţă de 10 mii de metri pătraţi, fiind situat în Copou, în spatele sediului Apavital, la intersecția bulevardului Carol I (aleea Grigore Ghica Vodă) cu strada Mihai Costăchescu. Suprafața respectivă de teren se afla inițial în proprietatea Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, însă în urma unui parteneriat încheiat cu Primăria Municipiului Iaşi (PMI), aceasta a fost pusă la dispoziția Ministerului Culturii pentru ca Guvernul să poată aloca fondurile necesare începerii lucrărilor.

 

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;