Autoritățile locale iau măsuri pentru reducerea efectelor caniculei

Având în vedere codul galben de caniculă, potrivit căruia în următoarele zile valul de căldură va persista în județul Iași, temperaturile maxime urmând să urce până la 35 de grade iar disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local depășind ușor pragul critic de 80 de unități, prefectul Felix Guzgă a decis reactivarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) în vederea stabilirii și punerii în aplicare a măsurilor și acțiunilor specifice pentru prevenirea, combaterea și gestionarea efectelor cauzate de fenomenele meteorologice extreme.  Printre măsurile dispuse comitetelor locale pentru situații de urgență și structurilor deconcentrate din teritoriu se numără identificarea persoanelor în vârstă, persoanelor care nu se pot deplasa și persoanelor aflate în dificultate care sunt singure și monitorizarea acestora în toată această perioadă.

„De asemenea, instituțiile vor asigura accesul pentru adăpostire și apă oricăror persoane care au nevoie de ajutor în condiții de caniculă. O altă măsură vizează amenajarea de puncte de prim ajutor și de adăpostire a populației, semnalizate corespunzător, astfel încât să fie identificate cu ușurință de către cetățeni. Spațiile respective trebuie să fie dotate cu aparate de aer condiționat și apă care să fie distribuită în mod gratuit populației”, a declarat prefectul Felix Guzgă. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a anunțat că au fost dispuse totodată și o serie de măsuri de protecție a populației pe timpul caniciulei, după cum urmează: evitarea pe cât posibil a deplasărilor și expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11 – 18 și hidratarea corespunzatoare (ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi), Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale pentru păstrarea alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile, iar consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei este interzis.

„Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente”, a mai precizat prefectul.

Reamintim că, potrivit reprezentanților Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele zile, valul de căldură se va extinde în toată țara.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;