Primul deces cauzat de rujeolă, înregistrat în acest an la Iaşi

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat marţi decesul unui copil în vârstă de 8 luni, din judeţul Iaşi, din cauza rujeolei. Potrivit reprezentanţilor INSP, copilul, de sex masculin, era nevaccinat împotriva ROR. „Acesta a decedat în data de 25.06.2024, fiind contact cu mama și fratele său în vârstă de 2 ani, ambii nevaccinați cu ROR și prezentând simptomatologie clinică de rujeolă. Toate cele trei persoane care provin din comuna Moțca, unde în prezent evoluează mai multe focare de rujeolă, au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași”, au precizat reprezentanţii INSP. La rândul său, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) afirmă că la nivelul comunei Moțca, acoperirea vaccinală împotriva ROR este foarte mică, din cauza refuzului populației de a se prezenta la cabinetele medicilor de familie în vederea vaccinării. În acest context, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă ca toate persoanele nevaccinate, copii și contacții adulți să se prezinte la medicul de familie pentru imunizare.

„Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a trecut prin boală la un anumit moment dat în viață se poate infecta. Vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR), este inclusă în Programul Național de Vaccinare și se poate efectua gratuity la medicul de familie copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni, la un an și la vârsta de 5 ani. În situația epidemiei actuale, vaccinul ROR se administrează și copiilor cu vârsta de 9 – 11 luni”, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.

„Trendul descendent înregistrat de acoperirea vaccinală împotriva rujeolei, boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică cu care ne confruntăm. Această scădere a ratei de vaccinare anti-rujeolică se datorează în principal campaniei anti-vaccinare desfășurată pe rețelele de social-media în ultimii ani. Tocmai de aceea se efectuează și la nivelul județului Iași o informare cât mai obiectivă a părinților cu privire la importanța respectării schemelor naționale de vaccinare pentru a se asigura cea mai bună protective posibilă”, subliniază reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, numai în această săptămână, în România au fost înregistrate nu mai puţin de 600 de cazuri noi de rujeolă. De la începutul anului şi până în prezent, în ţara noastră s-au înregistrat peste 20.000 de cazuri de îmbolnăviri, număr care situează România pe primul loc la acest capitol în Europa. Cele mai multe decese cauzate de rujeolă au avut loc în Capitală (5), urmată de judeţele Braşov (4), Giurgiu (3), Argeş (2), Mureş, Sibiu, Buzău, Constanţa şi Iaşi – câte 1.

Rujeola, oreionul şi rubeola – boli deosebit de contagioase, care pot conduce, în final, la deces Rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli deosebit de contagioase, care pot determina complicaţii severe precum bronhopneumonie, meningită, encefalită, pancreatită, pierderea sarcinii, iar în unele cazuri chiar decesul. În plus, rubeola apărută în primul trimestru de sarcină poate determina malformaţii grave la nou-născut (cardiace, oculare, auditive). Vaccinul ROR este deosebit de imunogen, determinând apariţia de anticorpi specifici împotriva celor trei boli, care asigură protecţia persoanelor vaccinate. Rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli comune, deosebit de infecţioase şi care pot genera complicaţii severe, inclusiv meningită, encefalită şi surzenie. Vaccinul ROR funcţionează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei. În momentul în care o persoană căreia i s-a administrat vaccinul vine în contact cu virusul, organismul sau îl va recunoaşte imediat şi va produce anticorpi pentru a lupta împotriva lui.  Rujeola poate cauza infecţii ale urechii, diaree, bronşite, convulsii, leziuni cerebrale.  Oreionul poate cauza meningite virale la copii, precum şi simptome ca: surzenie temporară, pierderea sarcinii, pancreatită. Rubeola cauzează artrită, encefalită. De asemenea, rubeola afectează bebeluşii din pântecul mamei expuse la virus, putând duce la pierderea sarcinii.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;