5:29 pm - Sunday October 22, 1809

Creditul pentru achiziționarea combustibilului pentru la iarnă, aprobat de Consiliul Local

Întruniți în ședință extraordinară de îndată, consilierii locali au aprobat miercuri contractarea unui credit în valoare de 145 de milioane de lei în vederea achiziționării combustibilului necesar asigurării agentului termic în sezonul rece 2024/2025. În favoarea proiectului de hotărâre au votat consilierii PNL, PMP și PSD, în timp ce aleșii locali de la USR au vot împotrivă iar viceprimarul Răzvan Timofciuc s-a abținut de la vot. Astfel, cu 17 voturi, 6 voturi împotrivă și o abținere, proiectul de hotărâre a fost aprobat.

„În condițiile în care nu vom beneficia de sprijin de la Guvern și până când sistemul de termoficare va fi preluat de un alt operator este esențial ca Primăria să apeleze la acest împrumut pentru a asigura încălzirea și apa caldă pentru cei peste 50.000 de preșcolari și elevi din unitățile de învățământ branșate, pentru miile de angajați și pacienți din spitale, pentru cele peste 21.000 de familii de ieșeni, ca și pentru companiile partenere. Spre deosebire de alte orașe, sistemul de termoficare din Municipiul Iași este operațional, dar nu poate funcționa fără gazele naturale pe care le vom cumpăra din acest împrumut din care vom cheltui doar sumele strict necesare. Am speranța că, dincolo de interesele politice, membrii Consiliului Local vor înțelege corect situația și că vor lua decizia rațională de a aproba acest împrumut, în lipsa căruia preșcolarii, elevii, pacienții și familiile de ieșeni vor petrece iarna în frig”, a anunțat, în deschiderea ședinței, primarul Mihai Chirica. Edilul a subliniat că municipalitatea a fost nevoită să apeleze la acest împrumut întrucât nu dispune de resursele financiare necesare pentru acoperirea costurilor cu achiziționarea combustibilului, respectiv a gazului metan, necesar funcționării CET 1 în iarna 2024/2025.

„Există o diferență mare între costurile de producție a gigacaloriei și tariful pe care îl aplicăm pentru populație și ca urmare avem nevoie de bani. Pe de altă parte, în acest moment nu dispunem de resursele necesare pentru a avea 145 de milioane de lei pentru achiziționarea combustibilului pentru la iarnă, pentru că avem de asigurat în continuare sume mari pentru cofinanțarea unor proiecte și pentru funcționarea sistemului public în general”, a afirmat șeful municipalității.

Acesta a mai spus că sistemele centralizate de termoficare, în momentul de față, inclusiv cel al Iașului, nu sunt sustenabile din punct de vedere economic, în această situație aflându-se și alte mari orașe ale României precum Bucureștiul, Constanța sau Timișoara, autoritățile din aceste localități confruntându-se cu mari probleme în ceea ce privește asigurarea unei funcționări cât mai eficiente a sistemelor publice de încălzire pe timpul iernii. Pe de altă parte, spune edilul, municipalitatea este conștientă de faptul că sistemul centralizat de termoficare trebuie să fie promovat și modernizat, cel puțin în orașele mari. „Din păcate, în acest moment nu putem să aducem un tarif care să echilibreze în întregime costurile, motiv pentru care suntem practice obligați să apelăm la această formulă a împrumuturilor”, a declarat Mihai Chirica. În încheiere, primarul a ținut să le mulțumească consilierilor locali care au înțeles că acest împrumut era absolut necesar pentru asigurarea încălzirii apartamentelor racordate la sistemul centralizat de termoficare, unităților de învățământ (creșe, grădinițe, școli li licee), spitalelor și celorlalte instituții de utilitate publică din municipiu.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;