5:29 pm - Friday October 22, 1971

Circa 50 de primari din România și Republica Moldova au participat la Forumul Orașelor Înfrățite

Primăria Municipiului Iași și Congresul Autorităţilor Locale din Moldova au organizat, în perioada 23 – 24 septembrie 2024, Forumul Orașelor Înfrățite. Evenimentul a vizat susținerea colaborării dintre orașele înfrățite și de noi oportunități de parteneriat instituțional între orașele de pe ambele maluri ale Prutului, îndeosebi în atragerea de fonduri europene.
Forumul s-a bucurat de prezența a circa 50 de primari din România și Republica Moldova, reprezentanți ai orașului înfrățit Cernăuți din Ucraina și specialiști în atragerea și implementarea de proiecte și investiții europene.
Forumul Orașelor Înfrățite a debutat luni, 23 septembrie 2024, la Palatul Culturii, și a continuat marți, 24 septembrie, la sediul Primăriei Municipiului Iași, discuțiile care au avut loc cu această ocazie vizând oportunități de finanțare nerambursabilă, calendarele depunerilor de proiecte, structuri și parteneriate eligibile și exemple de bună practică și implementare de proiecte de dezvoltare urbană și rurală, sociale, de infrastructură școlară, medicală și salubritate.
„Iașul și-a făcut o datorie de onoare din a apăra și promova valorile Uniunii Europene. Libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept, respectul pentru drepturile omului și pentru demnitatea umană sunt cei șase piloni pe care s-a construit unitatea Europei începând cu anul 1951.
De ani buni, Iașul, grație poziției sale strategice, exportă stabilitate și prosperitate! Iașul a beneficiat enorm de pe urma aderării României la Uniunea Europeană. Ca dovadă în sprijinul acestei afirmații este suficient să comparam nivelul de trai al ieșenilor dinainte de 2007 cu cel de acum, infrastructura din urmă cu 17 ani cu infrastructura de acum, libertatea de mișcare de atunci cu libertatea de mișcare de acum. Intrarea în marea familie a statelor europene ne-a făcut mai puternici ca niciodată!
Dar Uniunea Europeană nu este întreagă fără vecinii din răsărit ai României, Republica Moldova și Ucraina, și am salutat cu toată bucuria invitarea oficială a celor două țări de a începe negocierile de aderare. Consider că a venit timpul ca frații moldoveni, cât și ucrainenii să ni se alăture cât mai repede în cadrul Uniunii Europene, iar întâlnirea noastră din aceste zile este un nou prilej de a afirma angajamentul comunității ieșene. Vom susține din toate puterile acest demers de aderare, oferind expertiză privind accesarea fondurilor europene și deschidere totală!
Dragi prieteni, veți găsi mereu în noi un prieten, un partener de nădejde, un sprijin pentru orice proiect menit a crea punți de legătură între comunitățile noastre. Vă așteptăm în marea familie a Uniunii Europene!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;