5:29 pm - Saturday October 22, 1644

EABM 2024: Experți din 38 de țări în dialog științific pentru sănătatea inimii, la Iași

Începând cu data de 17 octombrie, Iașiul este gazda unui eveniment medical de amploare internațională, ce aduce împreună medici de renume din 38 de țări aflați la cea de-a 17-a ediție a Reuniunii Anuale a Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică (EABM). Congresul, al cărui președinte este Prof. Univ. Dr. Grigore Tinică, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași. În cadrul acestui eveniment se discută ultimele progrese în domeniul chirurgiei cardiovasculare, cu accent pe inovație, colaborare interdisciplinară și impactul stilului de viață asupra sănătății inimii.
La conferința de presă organizată cu prilejul deschiderii Congresului, profesorul Grigore Tinică a subliniat un mesaj esențial pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare: „Stilul de viață sănătos este cheia longevității și scutul împotriva bolilor inimii și a sistemului circulator”. Mesajul său a rezonat profund cu audiența. Într-o lume modernă, unde stresul și un ritm de viață haotic își pun amprenta asupra sănătății, adoptarea unui stil de viață echilibrat este mai importantă ca oricând.
„Este indispensabil să învățăm să ne bucurăm de viață într-un mod responsabil, să ne gestionăm stresul și să avem grijă de sănătatea noastră printr-o alimentație echilibrată și activitate fizică regulată”, a adăugat profesorul Tinică, accentuând că „fiecare disfuncție la nivelul sistemului circulator poate avea consecințe grave asupra întregului organism.”
Printre participanții de seamă ai evenimentului se numără figuri de renume mondial, precum profesorul Tirone David din Canada, un pionier în domeniul chirurgiei cardiovasculare, de numele căruia se leagă perfecționarea unei tehnici chirurgicale revoluționare, apreciată la nivel global. Ca un gest de recunoaștere pentru contribuția sa, organizatorii Congresului au adunat toate publicațiile profesorului Tirone David dedicate acestei proceduri într-un volum impresionant de aproape 700 de pagini.
Congresul include și alte sesiuni dedicate unor teme de mare actualitate, precum gestionarea sângelui pacientului în chirurgie cardiovasculară. În colaborare cu Societatea Română de Cardiologie și Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, experții vor discuta despre noile ghiduri privind transfuzia de sânge în timpul intervențiilor chirurgicale.
„Managementul sângelui este un aspect vital în operațiile cardiovasculare. Este important să învățăm din greșelile trecutului și să ne adaptăm protocoalele medicale pentru a reduce riscurile și a îmbunătăți rezultatele”, a afirmat Prof. Univ. Dr. Grigore Tinică.
Pe lângă subiectele legate de chirurgie, Congresul include și o sesiune specială despre rolul inteligenței artificiale (AI) în medicină. „Inteligența artificială și automatizarea au început să preia tot mai multe sarcini în domeniul medical, ceea ce ridică întrebări importante despre viitorul profesiilor noastre”, a declarat profesorul Tinică, fiind de părere că „deși AI poate ajuta la diagnostic și la administrarea tratamentelor, capacitatea noastră umană de a gândi asociată cu emoția nu poate fi înlocuită. Totuși, trebuie să fim pregătiți pentru schimbările tehnologice rapide. Inteligența artificială poate aduce beneficii imense în ceea ce privește diagnosticarea și personalizarea tratamentelor, însă există riscul ca profesiile bazate pe analiza manuală să fie primele afectate”.
Acest subiect a fost amplu dezbătut în cadrul conferinței de presă, la care au participat și profesorul Shervin Ziabakhsh Tabary de la Universitatea din Teheran, vice-cancelar al EAB, profesorul Steven Andrew Robicsek de la Universitatea Florida, Statele Unite și dr. Kostas Tsakiridis, membru în boardul EAB Society.
Dincolo de sesiunile științifice, reuniunea este și un prilej de socializare și schimb de experiențe între participanți. „Evenimentul nostru pune accent și pe integrarea culturală și interacțiunea dintre participanți,” a afirmat profesorul Grigore Tinică.
Reuniunea Euro-Asiatică de la Iași nu doar celebrează inovația și colaborarea în chirurgia cardiovasculară, ci și promovează o viziune comună pentru un viitor mai sănătos.

Despre Societatea Euro-Asiatică de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică (The Euro-Asian Bridge Society of Cardiovascular & Thoracic Surgeons)

Societatea Euro-Asiatică de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică (EAB) are misiunea de a consolida colaborarea și schimbul de cunoștințe între chirurgii cardiovasculari din Europa, Asia și alte regiuni ale lumii. Fondată pentru a crea legături între specialiști din diverse culturi, EAB promovează inovarea, educația și cercetarea, oferind tinerilor medici o platformă de exprimare profesională. Prin reuniunile sale, societatea contribuie la crearea de legături, asemenea unor punți (așa cum sugerează denumirea societății) între oameni, indiferent de diferențele culturale sau geografice.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;