Eveniment în cinstea regizorului Mihai Zaborilă

Sâmbătă, 23 noiembrie 2013, ora 11, la Muzeul Unirii, are loc un eveniment dedicat regizorului Mihai Zaborilă, care în acest an a împlinit frumoasa vârstă de 85 ani. Prof univ. dr. Adriana Severin, prof.univ.dr. George Vintilă, prof. univ.dr. Mihai Păstrăguş, tenorul Vasile Filimon şi poetul Horia Zilieru vor prezenta personalitatea celui care timp de 50 de ani a slujit cu devotament Opera ieşeană.
Vor interpreta arii din opere: Cristina Grigoraş, Maria Moşuţi şi Angelica Solomon. La pian: Traian Hudumeac.
Moderator: Rodica Rodean – preşedinte şi membru fondator a Asociaţiei Universul Prieteniei.
Evenimentul face parte din proiectul Personalităţi ieşene, iniţiat de Asociaţia Universul Prieteniei Iaşi prin care se intenţionează să facem cunoscută activitatea unor personalităţi care au contribuit fundamental la promovarea şi cunoaşterea valorilor oraşului Iaşi.
Mihai Zaborilă s-a născut la data de 17 martie 1928 în localitatea Româneşti- Podu Iloaiei, jud Iaşi. Este absolvent al Conservatorului de muzică “George Enescu” Iaşi (1965) şi al cursurilor postuniversitare la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” din Bucureşti (1983). Începe activitatea culturală în 1952, în timpul stagiului militar. După terminarea armatei este numit director adjunct la Palatul copiilor(1954), apoi responsabil artistic la Secţia Culturală a regiunii Iaşi, iar din 1956 începe activitatea la Opera de Stat din Iaşi, ca regizor de culise, asistent regizor artistic (1959), iar din 1973 ca regizor artistic. În decursul activităţii de scenă înregistrează un bilanţ al regiei artistice cu peste 40 de premiere şi reluări de opere şi operete, precum şi 34 de mari spectacole de divertisment cu sute de profesionişti şi amatori. S-a retras din activitate în anul 2006.
Mihai Zaborilă are şi o bogată activitate publicistică şi totodată a publicat 4 volume în care surprinde aspecte din viaţa de scenă, sau cronici şi portrete ale unor apreciaţi artişti dispăruţi.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;