5:14 pm - Thursday April 29, 5717

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie alocă 150.000 lei pentru cercetarea din România

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie anunţă în mediul academic şi medical ieșean începerea perioadei de depunere a aplicaţiilor pentru cea de-a treia ediţie a burselor de cercetare pe care le pune la dispoziţia pasionaţilor în domeniu din România. Ca şi în cazul ediţiilor precedente, fondurile sunt destinate finanţării proiectelor de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere asupra sănătăţii. Perioada de depunere a lucrărilor este 1 noiembrie 2013 – 31 ianuarie 2014, urmând ca proiectele câştigătoare să fie anunţate la finalul lunii februarie 2014.

Debutul celei de-a treia ediţii de acordare a burselor urmează lansării primului studiu de cercetare romanesc din domeniu, realizat de către Monica Diana Bercea din Iași, câştigătoarea primei ediţii a burselor. Cu ajutorul fondurilor acordate de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie şi apelând la tehnologie de ultima generaţie, cercetătoarea a identificat efectele pozitive ale consumului moderat de bere asupra memoriei şi nivelului de atenţie.

Şi în această toamnă, demersul Centrului de Studii se adresează cercetătorilor din înteaga ţară. Astfel, caravana Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie se îndreaptă către trei oraşe universitare de anvergură – Iaşi, Cluj şi Galaţi – pentru a discuta direct cu pasionaţii de cercetare.

“Anul acesta am avut bucuria de a face publice rezultatele primului studiu derulat în România, chiar de către cercetători români, privind efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman. Proiectul de cercetare a fost câştigător al primei ediţii a burselor noastre şi credem că ne-a oferit posibilitea de a aduce în atenţia publicului larg şi a comunităţii medicale informaţii valoroase legate de consumul moderat de bere. Acum aşteptăm cu nerăbdare şi rezultatele proiectului câştigător al celei de-a doua ediţii, cu speranţa că vom reuşi să completăm cu date relevante cercetarile desfăşurate în întreaga lume pe tema berii. Între timp, însă, avem bucuria să anunţăm startul unei noi perioade în care pasionaţii de cercetare de la noi din ţară îşi pot trimite proiectele pe adresa Centrului nostru. Aşa că vreau să le urez succes şi putere de muncă tuturor celor care vor aplica ediţia aceasta”, declară Dr. Corina Aurelia Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Perioada de depunere a aplicaţiilor pentru obţinerea burselor este 01.11.2013 – 31.01.2014, iar evaluarea proiectelor se va face până la finalul lunii februarie 2014. Mai multe detalii legate de criteriile de eligibilitate, dar şi de modalităţile de înscriere pot fi consultate pe site-ul oficial al Centrului de Bere, Sănătate şi Nutriţiewww.beresanatatenutritie.ro. Proiectele se vor depune în variantă electronică, pe e-mail, la adresa: centru@beresanatatenutritie.ro. Comitetul de evaluare este alcătuit din specialişti care aparţin domeniilor: tehologii alimentare, nutriţie, medicină, cercetare.

Bursele de cercetare oferite de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie le sunt adresate studenţilor în an terminal la orice specializare de natură ştiinţifică, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi, principala condiţie fiind ca aceştia să aparţină unor centre de învăţamânt superior sau centre de cercetare din România. Studenţii la medicină pot aplica începând cu anul patru. Fiecare aplicant trebuie să beneficieze de un coordonator de proiect care să aparţină unei instituţii de învăţământ superior sau centru de cercetare din România şi care să fie cel puţin asistent universitar sau cercetător ştiinţific.

Iniţiativa înfiinţării Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie aparţine unor reprezentanţi ai mediilor universitare, medicale şi de cercetare de la noi din ţară. Membrii fondatori sunt: Dr. Corina Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului, Dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar General, şi Dr. Mihaela Begea, Doctor în Ştiinţe Inginereşti. Proiectul a fost lansat oficial în luna martie 2012 şi are drept obiectiv principal investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în rândul comunităţii medicale şi a publicului larg.

Centrul de Studii despre Bere Sănătate şi Nutriţie

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar general, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.

Înfiinţat în luna decembrie a anului 2011 şi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunităţii medicale şi a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din ţară, Centrul va finanţa anual studii de cercetare în domeniu, sub formă de burse acordate studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura şi componenţa Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie pot fi găsite pe site-ul www.beresanatatenutritie.ro.

Membrii fondatori

Corina Aurelia Zugravu, Preşedinte, Doctor în Ştiinţe Medicale, este lector universitar în cadrul Facultăţii de Medicină Generală şi Farmacie „Dr. Carol Davila” Bucureşti şi medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei. Activitatea sa ştiinţifică şi de cercetare s-a concretizat de-a lungul timpului în cinci volume de specialitate şi în peste 100 de articole şi studii publicate.

Alin Popescu, Secretar General, este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucureşti (promoţia 2000) şi este în prezent medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie. Este dublu licenţiat în chimie – fizică (1997) şi psiho-sociologie (2003), iar de peste şapte ani colaborează cu F.R. Rugby, fiind şi lector al Academiei Române de Rugby, din 2004 până în prezent.

Mihaela Begea este Doctor în Ştiinţe Inginereşti, asbolventă a Universităţii din Galaţi, Facultatea de Industrii Alimentare şi Tehnică Piscicolă, în prezent fiind cercetător ştiinţific gradul I în cadrul ICA Research & Development. Este autor şi coautor al unor cărţi de specialitate în domeniul malţului şi berii şi a numeroase articole publicate în reviste de specialitate din industria alimentară sau prezentate în cadrul unor manifestări internaţionale în domeniu, despre tehnologii şi biotehnologii alimentare, calitate şi siguranţă alimentară, standardizare.

Beneficii demonstrate ale consumului moderat de bere asupra organismului uman

De-a lungul timpului, berea a suscitat interesul mediilor ştiinţifice internaţionale care au trasnformat-o într-un real obiect de studiu. Echipe de cercetători aparţinând unor universităţi de prestigiu din întreaga lume au dedicat atenţia cuvenită rolului pe care berea îl are în stilul de viaţă modern, identificând prin intermediul studiilor derulate o paletă largă de beneficii asociate consumului acestei băuturi.

1. Berea nu îngraşă
Berea are un conţinut caloric redus, de doar 43 kcal la 100 ml în cazul berii cu alcool şi de 17 kcal la 100 ml în cel al berii fără alcool.
2. Berea este o sursă de antioxidanţi
Berea conţine antioxidanţi naturali, care pot avea un efect pozitiv asupra sănătăţii. Aceştia au ca sursă malţul (orz), cât şi hameiul, din care este fabricată berea. Cantitatea totală de antioxidanţi din bere depinde de tipul de bere, prin urmare de materiile prime folosite şi de procesul de fabricaţie.
3. Berea este o sursă bogată de siliciu
Berea este o sursă bogată de siliciu care, absorbit prompt de către organism, contribuie la prevenirea apariţiei osteoporozei.
4. Berea este o sursă de fibre
Datorită conţinutului de orz, unul dintre ingredientele sale, berea poate fi o sursă de fibre solubile.
5. Berea reduce riscul formării pietrelor la rinichi
Berea conţine câteva minerale esenţiale. Are un conţinut relativ ridicat de potasiu şi un conţinut scăzut de sodiu. Conţine puţin calciu şi este bogată în magneziu, ceea ce ar putea ajuta la protejarea împotriva formării pietrelor la bilă şi la rinichi.
6. Berea are rolul de a rehidrata organismul dupa efort fizic
Cu un conţinut de 93% apă, berea se caracterizează printr-un efect răcoritor şi reduce senzaţia de sete.
7. Berea creşte nivelul de “colesterol bun” (colesterol HDL)
Un pahar de bere pe zi poate creşte semnificativ nivelul de colesterol bun.
8. Berea reduce riscul apariţiei declinului cognitiv
Unele studii indică o reducere de chiar 25% a riscului de declin cognitiv în cazul consumului responsabil de bere Consumul responsabil de bere contribuie la reducea riscului de apariţie a diabetului de tip II.
9. Berea reduce riscul de apariţie a bolii Parkinson
10. Berea poate asigura protecţie împotriva bacteriei Helicobacter pylori, cauza apariţiei ulcerului
11. Berea fără alcool, recomandată mamelor care alăptează
Antioxidanţii din bere se transmit bebeluşului prin intermediul laptelui matern.
12. Berea fara alcool, o bună variantă de hidratare
Datorită conţinutul mare de apă, de 93%, precum şi a conţinutului caloric mic, de doar 17 kcal la 100 ml, berea fără alcool hidratează organismul.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;