Weekend japonez Himawari la Iasi – Festivalul Tanabata: traditional versus modern

Asociatia romano-japoneza Himawari invită publicul in intervalul 7-8 iulie 2012, de la orele 11:00 pana la 18:00, sa patrunda in universul culturii nipone, cu ocazia sarbatoririi a cinci ani de activitate Himawari. Evenimentul va avea loc in Parcul Copou, Casa de Cultura Mihai Ursachi din Iasi.

Anul acesta, evenimentul cultural Tanabata, ajuns la a V-a editie, vine in intampinarea vizitatorilor cu workshopuri de origami, dansuri traditionale nipone, shodou si sumi-e, demonstratie de karate, reprezentatii de dansuri, jocuri si concursuri cu specific japonez, precum si o inedita punere in scena a legendei traditionale. Pe 8 iulie 2012 publicul, cu precadere cel tanar, va avea posibilitatea sa experimenteze cu arta machiajului visual kei, a face-painting-ului, si sa isi dezvolte creativitatea in cadrul workshopurilor de desen si origami.

Sponsor oficial: Toyota Iasi

Sponsori: Pizzeria Mamma Mia Iasi, Librariile Carturesti Parteneri: Casa de cultura “Mihai Ursachi” Iasi, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Gradina Botanica Anastasie Fatu Iasi, Trupa de teatru IDIOT, Club Sportiv Kokoro, Shingan Dojo – Bujinkan Ninjutsu in Iasi.

 

In programul evenimetului sunt incluse numeroase activitati, la care vizitatorii sunt invitați sa participe, printre care:

1. Dramatizare legenda Tanabata (realizata de trupa de teatru Idiot)

2. Workshop de origami – arta japoneza a plierii hartiei (cu plata)

3. Shodo (caligrafie) si Sumi-e (pictura in tus)

4.Concurs de cultura generala si concurs de pescuit pestisori

5. Workshop de dansuri traditionale nipone (cu plata)

6. Reprezentatie de dansuri traditionale nipone

7. Proiectii film japonez, anime si AMV (anime-music-video)

8. Concurs „Haiku” – poezie japoneza

9. Face painting (cu plata)

10. Imbracare de Yukata

11. Imbracare de Kimono (cu plata)

12. Demonstratie de Karate si Ninjutsu

13. Karaoke

 

Cea mai raspandita legenda Tanabata dezvaluie povestea idilica dintre steaua Vega (Orihime) si steaua Altair (Hikoboshi) separate pentru totdeauna de o parte si de alta a Caii Lactee. Legenda spune ca printesa tesatoare Orihime traia in cer alaturi de tatal ei, regele cerurilor sau al universului. Prea cufundata in lucru, fiica regelui nu parea fericita. De aceea, din buna-vointa tatalui, i se permite sa il intalneasca pe printul Hikoboshi, un pastor credincios, de bune moravuri. Cei doi tineri ajung sa se indragosteasca, pana intra-colo incat incep sa isi neglijeze din indatoriri, fapt ce il manie pe rege. Astfel, din porunca acestuia, cei doi vor fi despartiti pentru totdeauna pe maluri opuse ale Caii Lactee – o lectie menita să le reaminteasca anual ca munca e mai presus de toate. Numai lacrimile fiicei il vor indupleca pe rege sa le acorde indragostitilor o zi din calendar pentru a se revedea, mai exact ziua a saptea a lunii a saptea.

Datina preferata a acestei periode este, insa, aceea de a nota pe fasii inguste de hartie colorata numite “Tanzaku” dorinta din anul respectiv, scrisa uneori sub forma de poezie. Fasiile sunt apoi agatate in crengile copacilor de bambus, alaturi de alte ornamente din hartie, urmand ca la miezul noptii sau in urmatoarea zi acestea sa fie arse. Posesorii se roaga pentru ele, iar pana la sfarsitul anului, dorinta ar trebui sa se indeplineasca.

Despre Asociatia Romano-Japoneza Himawari

 

Asociatia Romano – Japoneza Himawari, infiintata in 2007, a avut ca punct de pornire pasiunea de a impartasi, la nivel local, aspecte ale culturii, traditiei si limbii japoneze, promovandu-le în cadrul a numeroase evenimente si spectacole specifice.

Cursurile de japoneza au inceput in Iasi in anul 1997 cand voluntari japonezi veniti prin programe ale ambasadei predau limba si cultura japoneza la Palatul Copiilor Iasi. In anul 2007 aceste cursuri ar fi trebuit sa “dispara” din Iasi, dar cei care studiau in acel moment limba japoneza au decis sa infiinteze Asociatia Romano Japoneza Himawari Iasi.

Himawari = Floarea Soarelui

Filed in: Cultură, Informațía zilei, ONG-uri

Comments are closed.

;