Au început lucrările celei de-a doua etape de reabilitare a Mănăstirii Golia

De câteva zile au început lucrările la cea de-a doua etapă de reabilitare a Mănăstirii Golia. Până în prezent au fost demontate în componente mai mici părțile de lemn din biserică și au fost depozitate într-un spațiu-anexă, unde a fost creat mediul ambiant optim. Aproape toate schelele interioare au fost montate, urmând ca de săptămâna viitoare acestea să fie predate celor 60 de artiști care vor restaura pictura murală. „Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 17 februarie. Implementarea acestui proiect va dura 17 luni, adică până la mijlocul anului 2015. Peste aproximativ trei săptămâni vor începe și lucrările de infrastructură rutieră, mă refer aici la reabilitarea și lărgirea străzilor George Enescu și Golia și a stradelei Armeană. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 25 milioane lei, din care 20 milioane lei reprezintă contribuția Uniunii Europene”, a declarat Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași. Reabilitarea Mănăstirii Golia este un proiect important al Consiliului Județean Iași, partener fiind Primăria Municipiului Iași.
Câștigătoarea licitației de execuție a lucrărilor pentru cea de-a doua etapă a proiectului de reabilitare a Mănăstirii Golia este Asocierea SC Conest SA Iași (lider) și SC General Construct SRL Suceava, valoarea contractului fiind de 18.952.565 lei, fără TVA.
Principalele obiective din cadrul proiectului vizează restaurarea/conservarea picturii murale interioare (2.490 metri pătrați) și a picturii pe lemn (iconostas şi amvon – 190 metri pătrați), din Biserica Mănăstirii Golia, precum și executarea de lucrări edilitare și de infrastructură (strada George Enescu, stradela Armeană şi strada Golia), lucrări de peisagistică şi mobilier urban, reabilitarea grupului sanitar din Târgu Cucu.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;