Iașul găzduiește, în perioada 3-4 aprilie, cea de-a V-a ediție a Congresului Național de Nutriție

În perioada 3-4 aprilie, Iașul va fi gazda celui de- al V-lea Congres al Societății de Nutriție din România, eveniment care va fi succedat de un curs de ”Nutriție clinică pentru tinerii doctori”. Pentru prima oară, la acest congres, pe lângă  medicii care activează în domeniul nutriției, vor fi prezenți tinerii dieteticieni, absolvenți ai specializării ”Nutriție și Dietetică”, de la universitățile de medicină din țară. Calitatea prezentărilor si oportunitatea de a se întâlni va genera idei si opinii, va împleti tradiția cu noutăți de interes general si va realiza un fructuos schimb de experiență cu caracter fundamental, dar mai ales practic. Incă de la început, Societatea de Nutriție din România s-a implicat în proiecte de educație a populației, la toate nivelele, atât prin colaborare cu instituțiile statului, cu parteneri din societățile științifice cât si cu societatea civilă . Scopul pentru care a fost creată această societate este acela de a avea o populație mai sănătoasă prin promovarea unui stil de viată sanogen. Aceasta înseamnă cunoastere, cercetare si unirea tuturor forțelor în implementarea programelor ”Tradiția ne-ar fi putut apăra de excese, abuzuri  si ne-ar fi ajutat să ne păstrăm sănătatea. Intr-o lume grabită, stresată si în continuă schimbare, locul tradiției (si ne referim si la cea culinară) nu a fost luat de stiință, bun simț sau grijă exprimată pentru sănătate ci de confuzie si educație nutrițională precară . Rafturile magazinelor sunt pline de produse frumos ambalate, cu  reclame atrăgătoare, politicile  de marketing atrag spre consum excesiv chiar si copiii. S-au creat artificial idei despre alimente bune si rele în loc de a se vorbi despre diete bune sau rele. S-au generat false fobii (ortorexia) sau dezinteres. In lipsa unor reglementări clare (sau introducerea lor greoaie) singura sansă este să avem generații educate, care  să facă alegeri nutriționale corecte si să forțeze industria să producă  aceste alimente sănătoase”, a declarat prof. dr. Mariana Graur, președintele Societății de Nutriție din România. La Congresul de la Iași participă personalitati medicale din țară, printre care prof. dr. Nicolae Hâncu, conf.dr. Gabriela Roman, conf. dr Andrei Ioan Vereșiu, de la UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, conf. dr Romulus Timar, de UMF ”Victor Babeș”, din Timisioara, prof.dr. Gabriela Radulian, de la UMF ”Carol Davila”, din Bucuresti, prof.dr. Amorin Popa, de la UMF Oradea, conf.dr. Magdalena Moroșanu, de la Universitatea ”Dunărea de Jos”, din Galați,  alături de cadre didactice de la UMF ”Grigore T Popa” din Iași, respectiv prof. dr. Monica Hânceanu, prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, prof. dr. Dumitru Brănișteanu,   prof. dr. Cristina Cijevschi, prof. dr. Evelina Moraru, prof. dr. Vlad Gorduza, conf. dr. Antoniu Petris, conf.dr. Cristina Gavrilovici, alături de colectivul Centrului Clinic de Diabet, Nutriție si Boli Metabolice din Iași. Dechiderea festivă a congresului va avea loc joi, 3 aprilie, începând cu ora 10,30, în Sala ”Cuza” a Hotelului ”Unirea”.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;