Cooperare pentru dezvoltare

Fundatia ADV Romania, in parteneriat cu Asociatia Obsteasca AFI si Fundatia Ecoul Cernobilului, a organizat  in perioada 24-26 mai 2014, evenimentul „Transfer de experiente, cunostinte si bune practici Romania – Republica Moldova in domeniul Antreprenoriatului in Economie Sociala”, cu participarea a 16 persoane din R. Moldova.

S-au desfaurat cu acest prilej  sesiuni de formare in domeniile antreprenoriat in economia sociala si accesarea de fonduri de cooperare transfrontaliera, si au fost vizitate  atelierele de formare si productie din cadrul Centrului National de Economie Sociala al ADV Romania.

Cum majoritatea oaspetilor moldoveni sunt angrenati in activitatea nonprofit  si vad in economia sociala o oportunitate de sustenabilitate a sectorului ONG, se doreste asumarea unui efort comun prin crearea „platformei” comune a ONG-urilor active in domeniul „Antreprenoriatului in Economie Sociala” din Republica Moldova – Romania.

„Experienta  ADV Romania este foarte importanta pentru noi, tocmai de aceea dorim sa mentinem parteneriatul pe care il avem de cativa ani cu aceasta organizatie. In plus, si noi am pornit prin replicarea unor servicii ale ADV pe acest drum al economiei sociale, si suntem mandri de acest lucru si dorim sa continuam” – a afirmat dna Natalia Hasan, presedinte al Fundatiei „Ecoul Cernobilului” Chisinau.

„Noi am atras finantarea necesara pentru ca acest schimb sa se poata realiza, si suntem multumiti de aceasta pentru ca vom apela in continuare la suportul ADV in ceea ce avem de facut. Deocamdata pe agenda publica in Moldova nu se afla  sustinerea dezvoltarii antreprenoriatului social, dar noi ne vom fixa o astfel de tinta si vom dezvolta parteneriate pentru a crea o retea care sa inceapa schimbarea in acest sens la nivel de republica” – a declarat dl Lilian Severin,  reprezentant al Asociatiei Obstesti  AFI Moldova.

„In cele trei zile de activitate, am incercat sa transferam pe de o parte cat mai multa informatie practica in ceea ce priveste infiintarea si dezvoltarea unei intreprinderi sociale, iar pe de alta parte, sa vedem cum putem atrage fonduri europene pentru initiative concrete in domeniu si mai ales ce presupune acest lucru, avand in vedere experienta ADV Romania atat a fondurilor de preaderare, de cooperare transfrontaliera, precum si a actualelor fonduri structurale. Pentru ca suntem in plin proces de consultare publica privind viitorul programelor bilaterale Romania – R. Moldova, am dorit sa vedem si care este perceptia colegilor nostri cu privire la prioritatile stabilite pentru viitoarea perioada de programare 2015-2020 a fondurilor de cooperare transfrontaliera. Un aspect important, avand in vedere si misiunea asumata de catre ADV Romania ca membru in FOND prin care asistenta pentru cooperare internationala trebuie realizata numai dupa consultarea prealabila a tuturor actorilor implicati si prin identificarea de nevoi reale” – a precizat d-na Angela Achitei, presedinte ADV Romania.

Vizita de studiu face parte dintr-un proiect  implementat de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania  in cadrul Fondului de Mobilitate Experti Romania – Republica Moldova si finantat de Ministerul Afacerilor Externe din Romania.

Filed in: ONG-uri

Comments are closed.

;