ONG-urile vor să fie parteneri de dialog

Comisia ONG din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economica si Sociala a judetului Iasi a avut ieri, 12 iunie, a 14-a intalnire.

A fost propusa modificarea Legii Dialogului Social si a Legii 248/2013 privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social, astfel incat cele 15 organizatii care sa reprezinte societatea civila sa fie dintre cele cu legitimitate, independente fata de structurile publice si cu certe implicari in generarea de politici publice. In Legea Dialogului Social se propune includerea ONG ca parteneri de dialog, pana in prezent structurile societatii civile putand sa aiba doar rol de observator, desi ele solutioneaza multe dintre problemele comunitatii.

Si la nivel national, ONG-urile fac demersuri pentru preluarea acestor propuneri si modificarea actelor normative vizate.

Victorel Lupu, vicepresedintele CJ Iasi, a propus invitarea reprezentantilor Comisiei ONG in urmatoarea sedinta a Comisiei de Dialog Social Iasi, pentru a prezenta propunerile si eventual pentru coalizarea si cu patronatele si sindicatele iesene in  promovarea modificarilor legislative.

O alta modificare legislativa este solicitata pentru infiintarea Agentiei pentru Cooperare in cadrul Ministerului Afacerilor Externe cu atributia coordonarii sprijinului acordat de Romania diverselor state cu sprijinul international pentru acestea, astfel incat sa se actioneze cat mai coerent si sa se raspunda cat mai bine unei nevoi reale. ADV Romania, ca membru fondator FOND, a prezentat problema si va asigura coordonarea cu initiativa nationala.

S-a prezentat stadiul semnarii contractelor de finantare din fondurile CJ Iasi pentru proiectele depuse de ONG-uri. Fata de estimarea nevoilor, numarul de proiecte depus este foarte mic, fiind propusa aplicarea unor chestionare pentru a documenta cauzele nedepunerii de proiecte de catre ONG.  In cadrul Comisiei s-a mentionat aprecierea pentru ca si CJ Iasi a initiat procesul de finantare de proiecte pentru ONG, dar s-au mentionat si cateva motive pentru numarul mic de aplicanti- documentatia solicitata prea stufoasa, timpul scurt de realizare a proiectelor – 3 luni si lipsa echilibrului intre cerinte si suma acordata.

Primaria a anuntat ca pana pe 4 iulie primeste aplicatii de proiecte ce ar putea fi finantate din bugetul local, atat pe social cat si pe cultura.

Reprezentantii ambelor institutii au fost de acord sa lucreze impreuna cu ONG la imbunatatirea ghidurilor de finantare, astfel incat anul viitor acest proces sa raspunda si mai bine nevoii de sustinere.

Au fost prezentate si cateva initiative, cum ar fi infiintarea Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, fondata de 10 ONG-uri membre in comisia ONG, proiectul Swimathon (Sebastian Ghica – Fundatia Iosif), Made in rural (Magda Camanaru – Fundatia World Vision, filiala Iasi), si Scoala de Vara ADV Romania (Mihaela Munteanu –ADV Romania).

In cadrul acestei intalniri a Comisiei ONG, Fundatia „Nadejdea CopiilorRomania” a fost acceptata ca membru al comisiei – al 38 –ulea.

Urmatoarea sedinta a comisiei va avea loc in luna septembrie.

Filed in: ONG-uri

Comments are closed.

;