Selgros Cash&Carry România, împreună cu Chef Cezar Munteanu, derulează pentru al treilea an consecutiv programul educaţional ”Sănătatea începe din farfurie”. Demarat în luna aprilie, acesta urmăreşte să promoveze o alimentaţie echilibrată pentru copii. Marți, 16 septembrie, Chef Cezar Munteanu se va întâlni cu elevii şi cadrele didactice de la Scoala Gimnazială ”George Călinescu” din Iaşi. Anul acesta, programul vizează în total peste 12.000 de elevi din clasele I-IV din Bucureşti şi 14 judeţe ale ţării, precum şi pe părinţii acestora. Misiunea declarată este de a milita pentru o atitudine pozitivă faţă de nutriţie, fără restricţii şi diete neadecvate, promovate în general adulţilor, care să conducă la dezechilibre sau la o opoziţie din partea copiilor şi a părinţilor. Iniţiat de către Chef Cezar şi Selgros, programul beneficiază în 2014 de contribuţia şi asistenţa dr. Mihaela Bilic, medic primar în diabet şi boli de nutriţie. În primele două etape, peste 3.600 de copii şi 160 cadre didactice din şcoli generale din Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Târgu Mureş, Bacău, Craiova, Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj au participat la lecţiile de educaţie alimentară susţinute de Chef Cezar. Acţiunile se concentrează pe creşterea afinităţii şi ataşamentului copiilor faţă de legume şi fructe – super-alimente ale unei nutriţii echilibrate. Acestea sunt transformate, pe baza atributelor lor principale, în personaje supereroi de benzi desenate, cu superputeri, cu care copiii să se identifice şi care să le servească drept modele. Elevii din clasele I-IV incluşi în program vor urma lecţii împreună cu Chef Cezar, unul dintre cei mai cunoscuţi şi carismatici bucătari din România, precum şi cu profesorii din şcoli. Acestea vor fi continuate acasă, individual sau alături de părinţi, prin materiale educaţionale şi de divertisment. ”A mânca trebuie să rămână o plăcere sănătoasă. De aceea, ne dorim să îi apropiem mai mult pe copii de legume şi fructe şi să ajungă să le îndrăgească. Iar alături de specialişti să le oferim părinţilor o mână de ajutor pentru a înţelege că o nutriţie fără excese este calea potrivită pentru o viaţă sănătoasă”, a declarat Pia Krauss, Marketing Manager Selgros Cash&Carry România. Pentru părinţi, Chef Cezar a conceput o colecţie de reţete uşor de pregătit pentru copii, echilibrate, axate pe un aport crescut de fructe şi legume şi pe tehnici de gătire care să le facă mai atractive ca gust şi prezentare. Dr. Mihaela Bilic completează colecţia de reţete cu recomandări nutriţionale şi sfaturi care să ajute părinţii în pregătirea unor mese gustoase şi sănătoase pentru cei mici. ”Cei mici nu sunt, în general, mari fani ai fructelor şi legumelor, sau sunt foarte selectivi, principala barieră fiind gustul. Prin combinaţii de alimente şi tehnici de gătire, unele poate necunoscute părinţilor, reinventăm sau dăm mai mult gust legumelor şi fructelor, făcându-le astfel mai prezente în mesele zilnice ale celor mici. Educaţia copiilor prin joacă şi sprijinirea părinţilor cu informaţii şi sfaturi practice de gătit sunt elemente esenţiale ale evoluţiei spre o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă”, a declarat Chef Cezar Munteanu, partener fondator al programului ”Sănătatea începe din farfurie”. ”Trăim într-o lume bombardată de informaţii, de cele mai multe ori negative şi neavizate, despre ce trebuie sau nu trebuie să mâncăm. Fără grăsimi, fără prăjeli, fără carne de porc, fără zahăr, o listă nesfârşită de sfaturi şi interdicţii duse la extrem. Copiii nu trebuie să crească într-un mediu în care mâncarea este diabolizată sau transformată în recompensă. Gustul se educă, iar preferinţele alimentare şi relaţia pozitivă cu mâncarea se construiesc în copilărie. Celor mici nu trebuie să le interzicem, ci să le explicăm rolul fiecărui aliment. O dietă diversificată şi echilibrată este cheia sănătăţii, iar corect din punct de vedere nutriţional înseamnă să mâncăm puţin din toate”, a afirmat, la rândul său, dr. Mihaela Bilic, medic primar în diabet şi boli de nutriţie.