În perioada 14-16 noiembrie 2014, o delegaţie a Consiliului Judeţean Iaşi a participat la cea de-a VIII-a ediţie a „Zilelor Culturii Tradiţionale Româneşti la Cernăuţi”. Evenimentul a fost organizat de Asociația culturală „Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți”, cu prilejul Zilei Naționale a României și aniversării de 10 ani de la înfiinţarea asociației. Manifestările au avut loc la Palatul „Tineretul Bucovinei” din oraşul Cernăuţi şi au constat într-o expoziţie de artă plastică, un târg de artă meşteşugărească, o lansare de carte, Festivalul-concurs internaţional de cântec popular românesc „În grădina cu flori multe” şi Festivalul Internaţional de Folclor Autentic „Să-mi cânţi, cobzar…”.
Delegaţia Consiliului Judeţean Iaşi a participat şi la evenimentele incluse în proiectul „TVR Iaşi 23: Iaşi – Cernăuţi – Chişinău”, care marchează aniversarea a 23 de ani de emisie regională a Studioului Teritorial de Televiziune Iaşi. Astfel, în aceeaşi perioadă, la Cernăuţi, a avut loc caravana de filme documentare „Iaşi – Cernăuţi – Chişinău” şi un spectacol folcloric aniversar. „Salut demersul TVR Iaşi de a susţine tradiţiile româneşti şi peste hotarele actuale ale ţării. La Consiliul Judeţean am susţinut toate proiectele importante care vizează Republica Moldova şi Ucraina, mai ales că în aceste zone regiuni trăiesc mulţi români. Consiliul Judeţean Iaşi susţine în aceeaşi măsură şi organizaţiile ucrainene din Iaşi. Comunităţile amintite pot fi o punte de legătură între cele două ţări care au aparţinut dintotdeauna aceleiaşi familii, cea europeană”, a declarat Cristian Adomniței, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Consiliul Judeţean Iaşi a sprijinat material ambele serii de evenimente. Astfel, pentru „Zilele Culturii Tradiţionale Româneşti la Cernăuţi” suma alocată a fost de 4.500 de lei, iar pentru seria evenimentelor transfrontaliere organizate de TVR Iaşi a fost de 15.000 de lei. „TVR Iaşi şi-a propus prin proiectul transfrontalier să lege cele trei regiuni reprezentate de oraşele Iaşi, Cernăuţi şi Chişinău. Producţiile de televiziune şi folclorul autentic reprezintă vectorii acestei legături şi ne bucură că publicul spectator şi telespectator se identifică cu valorile noastre, comune. La Iaşi şi Cernăuţi feedback-ul a fost foarte bun, ceea ce anticipăm că va fi şi la Chişinău”, a declarat Carmen Olaru, directorul TVR Iaşi.