5:13 pm - Wednesday April 18, 2198

Fii pregătit! Program educațional de sprijin pentru dezvoltarea competențelor cheie

fii-pregatit

Joi, 12 februarie 2015, începând cu ora 12.00, la Grand Hotel Traian, în sala de conferințe “Mihai Eminescu”, se desfășoară conferința de lansare a proiectului Fii pregătit! Program educațional de sprijin pentru dezvoltarea competențelor cheie, derulat de Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, în calitate de beneficiar, și de Inspectoratul Școlar Județean Iași, în calitate de partener.

La conferința de lansare participă peste 140 de invitați – primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, secretarul de stat, prof. Vasile Șalaru, inspectori școlari, profesori, elevi, consilieri tutori și directori ai unităților de învățământ ieșene.
Pentru că trăim într-un univers informaţional în continuă schimbare, într-o societate a cunoaşterii care evoluează constant, educaţia trebuie să fie un proces de durată, un principiu existenţial, luând forma unei vocații permanente, a curiozităţii intelectuale, a spiritului interogativ, a inițiativelor creative.
Într-un Iași al tradiției, al culturii, al marilor idei și zidiri, al spiritualității profunde, educația adevărată va avea inevitabil și vibrație modernă, ancorată în reperele secolului XXI, fiind mai departe una din valorile esențiale prin care ne definim specificitatea, unicitatea și ne așezăm sub zodia unui destin ales.
Proiectul Fii pregătit! deschide o paradigmă educațională interesantă în care se armonizează demersul cognitiv, necesitatea de a pregăti elevii pentru semnificative examene naționale, cu incitante trasee culturale și de cunoaștere, specifice unui societăți în care informația, știința, tehnologia sunt repere fundamentale.
Sensurile atelierelor, ale orelor de pregătire în domeniile fascinante ale matematicii, ale literaturii și limbii române, utilitatea secvențelor de consiliere psihologică, ineditul cercurilor transdisciplinare de știință, media, jurnalism și dezbatere, provocările lecțiilor online cu echipamente tehnice de ultimă generație, toate acestea înseamnă a căuta soluții  didactice și pedagogice complexe care se află între știință, artă și pedagogie, între vocație și cunoaștere, între raționalitate și intuiție. Comunicarea cu ceilalți, dialogul inteligent, înțelegerea de sine, rezistența în fața dificultăților, refuzul relativizărilor valorice în lumea contemporană vor fi implicite  realizări și concluzii ale acestui drum seducător și dificil  printre concursuri, cărți și lecturi, experiențe de învățare, tele-cursuri, ecuații, formule abstracte și lumi virtuale…” a subliniat prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector școlar general, coordonator al proiectului.
Cu o durată de 18 luni (aprilie 2014 – septembrie 2015), proiectul se derulează în 60 de școli din ambele județe, din care 30 de școli din județul Iași. Proiectul este finanțat prin linia de finanțare AP 1 „Educaţia şi Formarea Profesională în sprijinul creşterii economice şi societăţii cunoaşterii”, DMI 1.1 „Acces la educaţie şi formare profesională iniţială de calitate”, în cadrul apelului „Acces la educaţie şi formare profesională iniţială de calitate”, valoarea acestuia fiind de 6. 434. 304, 44 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 4. 825. 728, 33 lei. Bugetul județului Iași este de 1 176 000 lei. Sursa de finanțare este Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Obiectivul general al proiectului vizează optimizarea procesului de formare a competențelor cheie și profesionale ale elevilor din învățământul secundar, în vederea susținerii cu succes a examenelor naţionale (evaluare națională şi bacalaureat) și în vederea inserției pe piața muncii.
Mai exact, în cadrul proiectului va fi creat și pilotat un program educațional integrat de sprijin, adresat unui grup ţintă format din 4 200 de elevi din învățământul secundar, din care 2100 din județul Iași. Acești elevi vor beneficia de servicii adaptate de consiliere psihopedagogică și orientare școlară și profesională, cu accent pe dezvoltarea, în egală măsură, a competențelor de învăţare eficientă, antreprenoriale, sociale și civice. Serviciile vor fi oferite în cadrul proiectului de 30 de specialiști în consiliere și orientare psihopedagogică şi de 50 de cadre didactice implicate în activităţi nonformale şi de pregătire a elevilor.
În cadrul proiectului vor fi organizate 12 centre de educație: Centre Suport pentru Educație Permanentă șiCentre Deschise de Educație, dotate cu echipamente de teleprezență, în cadrul cărora se va derula Programul educațional TeLePLUS. Acest program include cercuri de Matematică, de Limba și literatura română, deȘtiință și natură, de Promovare și media, de Dezbateri, literatură și jurnalism, un cerc de Tehnologii IT&C moderne, cercul Promovarea patrimoniului cultural şi natural (la Tulcea) dar și excursii tematice și de documentare.
Proiectul permite valorizarea modelelor educaționale de succes din județele Tulcea și Iași, ținând cont de faptul că atât ISJ Tulcea, cât și ISJ Iași sunt instituții cu experiență în managementul educațional şi în implementarea de proiecte, care dispun de resursă umană dedicată şi cu o pregătită profesională solidă. De altfel, ISJ Iași și ISJ Tulcea au o expertiză solidă, colaborând anterior în cele mai bune condiții și în alte proiecte de acest tip, coordonate de ISJ Iași.
Unul din punctele tari ale proiectului este utilizarea tehnologiei IT de ultimă generație.
Printre efectele vizate de proiect se numără și creşterea motivaţiei pentru învăţare a elevilor, dezvoltarea unei atitudini pozitive faţă de şcoală şi progresul şcolar evidenţiat în rezultatele la examenele naţionale, dar și crearea acelor oportunităţi care fac posibil accesul unui număr mare de elevi la profesori de excepţie, recunoscuţi şi confirmaţi în mediul profesional educaţional. Astfel, proiectul vizează crearea şi promovarea unor modele educaţionale inedite şi de succes, în acord cu schimbările pe care le parcurge educația ca sistem şi proces, dar și ca ideal de modelare și formare a ființei umane.
Mai multe detalii despre proiect se găsesc la adresa http://www.fiipregatit-dru.ro/
Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;