Initiere in Ikebana

Asociatia Romano-Japoneza Himawari  invita publicul  in intervalul 23 septembrie- 28 octombrie sa patrunda in fermecatoarea si misterioasa arta nipona a aranjarii florilor. Cursul va avea loc in sala 205, etajul 2 al Universitatii Alexandru Ioan Cuza Iasi, Corp R.

In toamna aceasta, obiectivul cursului ”Initiere in Ikebana” este de a promova arta japoneza a aranjarii florilor si de a invita iubitorii de frumos sa descopere minunata lume a plantelor, precum si secretele nipone care stau la baza mentinerii vietii florilor taiate si aranjarii lor armonioase. Perioada de inscriere va fi  2 septembrie- 16 septembrie. Partener:  Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi

Tematica cursurilor:

23.IX.: Ikebana, între arta si stil de viata

30.IX.: Moribana Chokutai

7.X. Moribana Shatai si Suitai

14.X. Nageire

21.X. Jiyuka

28.X.: Test final/ Finalizare curs

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii, de pe tot cuprinsul Globului , au apreciat si s-au lasat induiosati de frumusetea florilor. Din acest motiv putem spune ca inceputurile Ikebana se identifica cu originile  civilizatiei omenesti.

Cu toate acestea, cultura japoneza a fost cea care a transformat aprecierea florilor intro veritabila arta,  pe care  a investit-o cu unele dintre cele mai profunde  reflectii ale spiritului uman. Astfel Ikebana a devenit mai mult decât o simplă arta decorativa, ea fiind un sfios prilej de meditatie, de adanca  reflectie interioara.

Ikebana a fost atent sistematizata in decursul veacurilor, suma acestor sisteme purtand astazi numele de  Kadō.

In sens restrans, Ikebana reprezintă o arta japoneza  ce, utilizând metode si tehnici specifice, presupune crearea de compozitii artistice folosind elemente vii din regnul vegetal.

In sens larg, Ikebana  sau Kadō reprezinta o cale spirituala de sorginte nipona ce,ingloband anumite precepte filosofice si practici Zen, isi propune sa conduca initiatul spre atingerea unei stari de armonie interioara, nestingherite de asteptari, prejudecati, aparente saindoieli.

Instrumentul principal utilizat în Ikebana  este creatia artistică florala (aranjamentul floral). Aceasta este realizata prin diferite metode (tehnici) generale si o serie de metode specifice, ce au ca rezultat elaborarea diferitor stiluri de aranjamente (Moribana, Nageire, Shōka, Rikka, Jiyuka – in cazul scolii Ikenobo).

Insusirea acestor elemente si realizarea scopului Kadō presupune adoptarea unui stil de viata a carui pivot este pretuirea  vietii in toate formele ei.

 Despre Asociatia Romano-Japoneza Himawari:

Asociatia Romano – Japoneza Himawari, infiintata in 2007, a avut ca punct de pornire pasiunea de a impartasi, la nivel local, aspecte ale culturii, traditiei si limbii japoneze, promovandu-le în cadrul a numeroase evenimente si spectacole specifice.

Cursurile de japoneza au inceput in Iasi in anul 1997 cand voluntari japonezi veniti prin programe ale ambasadei predau limba si cultura japoneza la Palatul Copiilor Iasi.
In anul 2007 aceste cursuri ar fi trebuit sa “dispara” din Iasi, dar cei care studiau in acel moment limba japoneza au decis sa infiinteze Asociatia Romano Japoneza Himawari Iasi.

Himawari = Floarea Soarelui

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;