Instituția Prefectului Județului Iași a făcut cunoscut faptul că a primit de la Curtea de Apel București (CAB) decizia oficială pronunțată de către judecătorul de drepturi și libertăți în dosarul privind dispunerea măsurii preventive de arest la domiciliu în privința primarului municipiului Iași, Gheorghe Nichita. ”Grupul de lucru deja constituit la nivelul Instituției Prefectului a fost însărcinat cu misiunea de a analiza conținutul documentelor comunicate de către instanță și de a propune măsurile adecvate. Termenul de predare a raportului a fost fixat pentru vineri, 22 mai, ora 12.00”, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Prefecturii Iași. În document se mai afirmă că, la fel ca și în cazul președintelui Consiliului Județean, Cristian Adomniței, până la soluționarea finală a lucrării, Instituția Prefectului nu va face niciun fel de referiri publice cu privire la conținutul dosarului sau la soluția preconizată a fi luată. Gheorghe Nichita a fost plasat pe data de 8 mai în arest la domiciliu, potrivit unei decizii a Curții de Apel București (CAB), într-un dosar deschis de procurorii anticorupție, în care acesta este acuzat de abuz în serviciu. Potrivit referatului DNA, în perioada ianuarie — aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzând de funcţia de primar, i-a determinat șeful Poliției Locale Iași şi pe un subordonat al acestuia să-i supravegheze fosta iubită. De asemenea, procurorii îl mai acuză pe edil că s-a folosit de personalul și echipamentele Poliției Locale, pentru a efectua verificări în bazele de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, urmând ca ulterior să le folosească pentru a obţine foloase nepatrimoniale necuvenite.
Dan Cârlan: ”Prefectul nu suspendă alesul local, ci doar constată, prin ordin, că a intervenit suspendarea de drept a mandatului”
Instituția Prefectului Județului Iași a revenit în cursul după amiezii de joi cu o serie de precizări în legătură cu demersurile întreprinse pentru obținerea comunicării privind măsura preventivă dispusă de Curtea de Apel București la adresa primarului municipiului Iași, Gheorghe Nichita. Într-un comunicat al Biroului de presă al Prefecturii se afirmă că, potrivit art 71 din Legea Administrației Publice Locale, instanța are obligația de a proceda ”de îndată” la comunicarea către Instituția Prefectului a hotărârii privind dispunerea măsurii preventive la adresa alesului local, sintagma ”de îndată”, potrivit cutumei, trebuind să fie înțeleasă ca ”de îndată ce hotărârea a fost redactată”. ”În considerarea acestei cutume, existența unei minute, sau a unei comunicări succinte a dispozitivului către organul de executare, pot fi considerate drept o etapă premergătoare redactării hotărârii, urmând ca aceasta să fie ”de îndată” comunicată prefectului. Pe această premisă, Instituția Prefectului a așteptat transmiterea de către Curtea de Apel București a comunicării referitoare la măsura preventivă dispusă în cazul primarului Gheorghe Nichita”, se subliniază în document. ”În urma consultării zilnice a portalului instanțelor de judecată, după numele persoanei precum și după numărul dosarului, am constatat că nu este disponibilă nici măcar soluția pe scurt, ceea ce ne-a consolidat convingerea că această hotărâre nu este încă redactată, pentru a putea fi comunicată”, se mai spune în comunicatul Biroului de presă al Prefecturii. În încheiere, în document se precizează că, potrivit legii, prefectul nu suspendă alesul local, ci doar constată, prin ordin, faptul că a intervenit suspendarea de drept a mandatului, ca și consecință directă și nemijlocită a măsurii preventive dispuse de instanță. ”În consecință, emiterea unui ordin de constatare a suspendării mandatului în lipsa unei comunicări oficiale de la instanță, are drept urmare nulitatea absolută a procedurii și obținerea neîndoielnică, în instanță, a anulării ordinului”, se afirmă în încheierea comunicatului de presă.