Într-o atmosferă competitivă, plina de emoţii şi spirit de echipă în rândul participanţilor, s-au desfăşurat sămbătă, 30 mai, şi duminică, 31 mai, cele două etape ale concursului naţional “Sanitarii pricepuţi”: faza pe municipiu, respectiv cea judeţeană, la Şcoala Gimnazială “Ştefan Bârsănescu”, Iaşi.
Concursul face parte din Calendarul Național al Activităților Educative și este organizat în fiecare an de căte Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în parteneriat cu filiala Iași a Societății Naţionale “Crucea Roşie”, având scopul de a încuraja implicarea a cât mai mulți elevi în acordarea primului ajutor și de a le recompensa cunoştinţele și abilitățile practice în acest domeniu.
La faza pe municipiul, au participat patru echipaje de gimnaziu şi zece de liceu, pentru faza județeană calificându-se echipajul Liceului Teoretic de Informatică “Grigore Moisil”, Iaşi, la categoria liceu, după susținerea unei probe probe teoretice şi practice. Pentru categoria gimnaziu, s-a calificat la faza județeană echipajul Şcolii Gimnaziale “Alexandru Vlahuţă”, Iaşi.
La faza judeţeană, din cele opt echipaje la gimnaziu şi două la liceu, premiul I a fost obținut de aceleași echipaje câștigătoare la faza pe municipiu: Şcolala Gimnazială “Alexandru Vlahuţă”, Iaşi, la gimnaziu, și Liceului Teoretic de Informatică “Grigore Moisil”, Iaşi, la liceu.
Toţi participanţii au demonstrat că dețin cunoștinţe teoretice și au abilități practice pentru a oferi primul ajutor, în caz de necesitate, fiind apreciați de către organizatori pentru prestaţia lor, prin diplome şi premii. Concursul a avut un mare impact asupra participanţilor şi s-a bucurat de sprijinul voluntarilor de la Crucea Roşie Iaşi.
Echipajului Şcolii Gimnaziale “Alexandru Vlahuţă”, Iaşi, câştigător al locului I, va reprezenta judeţul la faza naţională a concursului, care va fi organizată la tabăra Poiana Pinului, județul Buzău, în luna iulie.
“Ne bucurăm că elevii sunt atrași de acest concurs, numărul echipajelor fiind în creștere de la o ediție la alta, o participare activă înregistrându-se din partea școlilor din mediul rural; fapt ce denotă conștientizarea importanței de a putea fi de folos în acordarea primului ajutor, atât de către elevi, cat și de către cadrele didactice, îndrumătoare ale acestora”- Alla Apopei, inspector pentru activități extrașcolare
Participanții la faza pe municipiu:
Gimnaziu:
Liceul de Informatică “Grigore Moisil”, Iași
Școala Gimnazială “Alexandru Vlahuță”, Iași
Școala Gimnazială “Ștefan Băsănescu”, Iași
Liceul Tehnologic de Turism, Iași
Liceul Teoretic “Miron Costin”, Iași
Liceu:
Liceul de Informatică “Grigore Moisil”, Iași
Liceul Teoretic “Miron Costin”, Iași
Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri”, Iași
Colegiul Național “Costache Negruzzi”, Iași
Colegiul Național “Emil Racovita”, Iași
Colegiul Agricol si de Industrie Alimentara “Vasile Adamachi”, Iași
Liceul Teoretic “Al. I. Cuza”, Iași
Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir”, Iasi
Liceul Tehnologic Economic de Turism, Iași
Liceul Tehnologic de Mecatronică si Automatizări, Iași
Calificați la faza județeană:
Gimnaziu:
Școala Gimnazială “Alexandru Vlahuță”, Iași
Școala Gimnazială Ciortești
Școala Gimnazială Valea Seacă
Școala Gimnazială Topile
Școala Gimnazială Ciohorani
Liceul Teoretic “Ion Neculce”, Târgu Frumos
Centrul local de Cercetași “Crinii”, Pașcani
Școala Gimnazială nr. 1 Lunca Cetațuii
Liceu:
Liceul de Informatică “Grigore Moisil”, Iași
Liceul Special Moldova, Târgu Frumos