Sâmbătă, 6 octombrie, va avea loc o nouă ediție a ”Nopții Albe a Iașului”

Sâmbătă, 6 octombrie, între orele 18.00 – 24.00, ieşenii vor putea face o vizită nocturnă la principalele atracţii arhitecturale şi istorice ale orașului, în cadrul ediției din acest an a ”Nopții albe a Iașului”. Cu această ocazie, ieșenii vor putea vizita gratuit Palatul Roznovanu, Casa Dosoftei, Turnul Goliei, Muzeul de Ştiinţe Naturale, Muzeul Unirii, Biblioteca Central Universitară, Universitatea Al. I. Cuza (Sala Paşilor Pierduţi, Aula Eminescu), Muzeul Universităţii, Pasaj Hala Centrală. Ediţia din 2012 a ”Nopţii Albe a Iaşului” continuă tradiţia primelor două ediţii, aducând în atenţia ieşenilor locuri pe lângă care trec zi de zi, dar despre care se întreabă oare cum este dincolo de zidurile exterioare. Eveniment creat într-o manieră unică, ”Noaptea Albă a Iaşului” va avea loc concomitent cu ”Noaptea Albă a Parisului” 2012, respectiv în noaptea de 6 spre 7 octombrie. Anul acesta, ”Noaptea Albă a Iaşului” se va desfăşura sub ideea de ”Maşină a Timpului”, ocazie cu care vor fi marcate repere importante din istoria orașului, din punct de vedere al momentelor, locurilor şi personajelor incluse în traseul din acest an.

Obiectivele care pot fi vizitate de ieșeni cu ocazia ”Nopții Albe a Iașului”:

1.  Pasajul Hala Centrală

Recent inaugurat, pasajul aduce în lumina trecătorilor crâmpeie din istoria oraşului, Uliţa Sfânta Vineri, case de boieri etc. La Noaptea Albă vom realiza o expozitie de artă în pasaj în parteneriat cu Galeriile Dana.

2.  Casa Dosoftei, cu o vizită gratiută în muzeu începând cu ora 18:00. Un personaj reprezentându-l pe Mitropolitul Dosoftei va face prezentări din jumătate în jumătate de oră a  spectacolul eveniment susţinut de Profesor Cristi Lazăr la lăută renaissance.

3. Palatul Roznovanu, sediul Primăriei municipiului Iaşi. Vizitare cu ghid in atmosfera muzicii de flasnetă şi a patefonului. Statui vivante îmbrăcate în costume de epocă vor întregii imaginea Iaşului de odinioara, cu parfumul sau unic începând cu ora 18:00.

4. Turnul Goliei

Turnul ce a străjuit  istoria Iaşului, este următorul punct în pelerinajul nostru de cunoaştere a oraşului. Spectacolul va începe cu ora 20.00 şi va fi susţinut în turn de cvartetul de fagoturi Sonora îndrumat de domnul profesor Valentin Petrescu şi Mălina Ciobanu la vioară reprezentând Colegiul Naţional de Artă “Octav Băncilă” Iaşi, va fi transmis live pe un ecran aşezat în parcarea Mănăstirii Golia.

Noaptea Albă a Iaşului are drept partener pentru această locaţie Asociaţia de Promovare Turistică Iaşi. Cu această ocazie vor putea fi vizitate gratuit atât Turnul Goliei cât şi Casa Creangă începând cu ora 18.00 şi până târziu în noapte.

5. Muzeul de Ştiinţe Naturale

Clădirea muzeului pe lângă faptul că adăposteşte numeroase exponate cu valoare ştiinţifică legate de natură este şi clădirea martoră a Unirii Principatelor.

În această clădire propunem vizitare gratuită cu ghid de la ora 18.00 până târziu în noapte.

6. Muzeul Unirii, reşedinţă a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, este următoarea noastra oprire. Aici în sala Dublei Alegeri, începând cu ora 19.00 vor avea loc un spectacole de muzică susţinute de soprana Cristina Simionescu şi tenorul Ricardo Nori solişti a Operei Naţionale Române Iaşi acompaniaţi la pian de Doamna Oana Nica Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi.  În plus va fi posibilă vizitarea gratuită cu ghid a muzeului de la ora 18.00 şi până târziu în noapte.

7. Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” va găzdui  începând cu ora 21:00 spectacolul de jazz “Seară de Jazz şi Blues”

de Trupa Jazzissimo de la Clubul de Muzică “Richard Oschanitzky”

coordonată de prof. univ. dr. Romeo Cozma  de la Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi. Începând cu ora 18:00, edificiul va putea fi vizitat gratuit, cu un ghid al bibliotecii, până târziu în noapte.

8.  Casa Pogor – cunoscută pentru activitatea junimiştilor este următoarea destinaţie a noastră. Aici va avea loc o vizită gratuită cu ghid începând cu ora 18:00. Tot aici, începând cu ora 19:00 vor fi interpretate ”Momente şi Schiţe” ale lui Caragiale, amintind astfel de comemorarea a 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Ion Luca Caragiale. Cvartetul de coarde Mezzo va întregii atmosfera de salon regăsită în istoria Casei Pogor.

9-10. Prima Universitate din România este următorul popas al Nopţii Albe. Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi va permite vizitarea cu ghid a Sălii Paşilor Pierduţi şi a Aulei Mihai Eminescu. Aici începând cu ora 24.00, va avea loc un spectacol de muzică susţinut de Mihai Mărginean, unul dinre cei mai apreciaţi artişti ai momentului. În începând cu ora 22.00 deschidere Adamos Brass va susţine un recital muzical şi speram să încânte publicul cu ritmuri clasice şi balcanice.

11. Tinerii artişti ai Iasului vor aduce culoare prin lucările de graffiti realizate în faţa publicului. Atmosfera va fi reîntregită de muzica DJ-ilor ce vor perfoma în faţa clădirii Academei Filiala Iaşi începând cu ora 20:00.

12. Cel mai nou muzeu inaugurat în Iaşi, Muzeul Universităţii Alexandru Ioan Cuza,  este ultima destinaţie a Nopţii Albe. Aici publicul va putea vizita în mod gratuit expoziţiile permanente începînd cu ora 18:00 până târziu în noapte.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;