În anul 2001, 1,7% dintre elevii de gimnaziu din România erau obezi. În anul 2010, procentul a ajuns la 3.6%, iar cei mai multi provin din mediul urban. Medicii avertizează că patru din cinci copii obezi nu îşi mai revin niciodată la greutatea normală. În cele mai multe dintre cazuri, cauzele obezităţii nu sunt însă de natură endocrină, ci strict alimentară- stilul de viaţă nesănătos al şcolarilor: mai multe gustări pe parcursul unei zile, constând în dulciuri, minuturi, snaks-uri şi rareori, consum de fructe. În alimentaţia copiilor supraponderali şi obezi se regaseşte de mai multe ori pe zi consumul de produse fast-food, dulciuri, băuturi răcoritoare carbogazoase, spun nutriţioniştii, care cred că o mare parte din responsabilitate le aparţine părinţilor. Fie că nu mai au timp să le gătească celor mici, iar aceştia îşi iau masa cel mai des la fast-fooduri, fie nu îi duc periodic la control pediatric sau nu îi îndeamnă să facă sport, spun medicii. (http://www.evz.ro/detalii/stiri/numarul-de-copii-obezi-s-a-dublat-in-zece-ani-899612.html/ www.euractiv.ro).
Ca urmare a semnalelor de alarmă trase de studiile medicale pertinente în domeniu, dar şi de colaborările, respectiv experienţele Organizaţiei Salvaţi Copiii Iaşi cu copiii din grădiniţele, şcolile şi liceele din municipiul Iaşi, confirmă imperios necesitatea unui proiect axat pe aceasta problematica în rândul copiilor şi a celor responsabili de educaţia şi sănătatea acestora: părinţii, specialiştii, comunitatea.
Salvaţi Copiii Iaşi în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași derulează proiectul „Alimentează-te cu sănătate”, ce îşi propune promovarea alimentaţiei sănătoase şi a mişcării fizice în rândul copiilor – drept fundamental al copilului pentru prevenirea sedentarismului, a obezităţii şi a bolilor cronice în rândul acestora. Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Iaşi și PANIFCOM Iași.
Acest scop va fi îndeplinit prin formarea şi implicarea activă a profesioniştilor în domeniu (cadre didactice, psihologi şcolari) din municipiul Iaşi în activităţi educative de promovare a alimentaţiei sănătoase şi de luptă împotriva sedentarismului la vârste mici, promovarea conceptelor de stil de viaţă sănătos la nivelul întregii comunităţi prin evenimente şi campanii specifice, precum şi de informare – educare a tuturor categoriilor de copii, de la preşcolari la liceeni.
Vor fi formaţi 75 de cadre didactice şi psihologi şcolari, vor fi informaţi 1500 de copii şi tineri, iar 500 de părinţi vor participa la ateliere şi activităţi informative pentru asimilarea şi dezvoltarea atitudinilor pro-sănătate timpurie. Acţiunile sunt completate cu materiale informative/de promovare pentru copii de grădiniţă, pentru ciclul primar (carte de colorat, fişe de lucru,formare abilităţi), şi pentru părinţi (broşura cu sfaturi cum să îţi alimentezi corect copilul), realizate prin contribuţia psihologilor şi specialiştilor din proiect.
Nu în ultimul rând, proiectul are şi o componentă de asistenţă recuperatorie de tip terapeutic pentru copiii cu tulburări de alimentație (bulimie, anorexie, obezitate), iar pentru a crea şi un mijloc online de informare şi documentare pentru grupul ţintă al proiectului, va fi construit site-ul www.copii-sanatosi.ro.
Activităţile desfăşurate pe toată durata proiectului creează toate premisele pentru asigurarea continuităţii, asigurând formarea şi informarea în cascadă atât a cadrelor didactice, a psihologilor şcolari, cât şi a părinţilor, a copiilor şi tinerilor.