„Învaţă-mă alintă-mă” la tranzit.ro/ Iaşi

Vă invităm joi, 11 octombrie 2012, de la orele 15:00 la tranzit.ro/ Iaşi, clădirea IASITEX, et. 7, B-dul Primăverii nr. 2, Iaşi, pentru un dublu eveniment: vernisajul expoziţiei „Învaţă-mă alintă-mă” şi prima prezentare tranzit.org în România de când tranzit.ro a fost lansată. „Învaţă-mă alintă-mă” aduce împreună practici şi oameni într-o încercare de a afirma că gândirea politică se întemeiază în mod misterios pe gesturile mărunte. Expoziţia prezintă lucrări video, instalaţii, pictură şi fotografie de Andrea Faciu (DE/RO), Rachel Koolen (NL), Nono Pessoa (BE), George Doroş (RO) şi Eleni Kamma (CY/GR). Toţi aceşti artişti împărtăşesc un interes în felul în care observă şi descriu limbajul, sintaxa acestuia  sau lipsa sa. Totusi, expoziţia poate fi văzută şi ca o configuraţie subiectivă de interese şi indivizi.

Programul zilei de 11 octombrie este următorul:

–  15:00 – conferinţă de presă;

– 15:30 – discuţie despre modelul instituţional al tranzit.org, cu: Vít Havránek (tranzit.cz), Dora Hegyi (tranzit.hu), Livia Pancu, Attila Tordai, Raluca Voinea (tranzit.ro) şi Christine Böhler (director al Programului Cultură al Fundaţiei ERSTE şi membră a consiliului director al tranzit.org);

– 16:45 – vizionare a video-ului The Tuner’s Monologue, de Eleni Kamma, 13:09, 2012;

– 17:05 – prezentare de Andrea Faciu;

– 17:50 – prezentare de Nono Pessoa;

– 18:10 – prezentare de Rachel Koolen: 3 ore Flaneur în Iaşi;

– 19:00 – vernisajul expoziţiei.

tranzit.ro a fost fondată în 2012 la iniţiativa Fundaţiei ERSTE, devenind astfel a cincea membră a tranzit.org, o reţea de organizaţii independente, non-profit, din Austria, Cehia, Slovacia şi Ungaria. tranzit.ro funcţionează la rândul ei ca o reţea, activând în trei spații permanente din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, precum şi punctual în Sibiu. Printr-o multitudine de activități şi experimentând cu diferite metodologii de lucru şi colaborare, tranzit.ro urmăreşte să devină o platformă inovativă recunoscută, dedicată artei contemporane. Într-o perioadă de criză, când instituțiile şi programele culturale fie dispar fie sunt serios slăbite din cauza lipsei de finanțare sau a instrumentalizării politice, este vitală existența unei asemenea platforme în România şi sprijinul, spațiul fizic sau cunoaşterea curatorială pe care aceasta le poate oferi.

tranzit.org a fost fondată în 2002 şi din 2010 Fundația ERSTE a devenit partenerul său principal. tranzit.org dezvoltă activități artistice şi culturale cu o abordare critică, încurajând o dialectică permanentă între cultura locală şi cea globală.

Mai multe detalii despre expoziţie:

Picturile în ulei ale lui Nono Pessoa Richterruis B (Zgomot de Richter B) (2007) si Teach Me Pet Me/ Învaţă-mă Alintă-mă (2009) arată un proces de muncă complex. Totuşi, prin citarea continuă şi golirea gesturilor de intenţie şi emoţie, Nono Pessoa renunţă în mod aparent la sintaxa picturii şi odată cu aceasta la unica şansă de adresare. Acţiuni, direcţii, asocieri, mişcări şi/ sau semne trecute rămân acolo doar pentru a sugera propria lor dispariţie.

Bazată pe o fotografie intimă de familie din anul 1974, lucrarea  Human Flag/ Steag Uman (2008 – 2012) a Andreei Faciu va fi prezentată în Iaşi sub forma unui print de mari dimensiuni pe faţada clădirii de birouri a IASITEX-ului, clădire în care se află tranzit.ro/ Iaşi. “Steag uman pentru visători & împotriva nisipului din ochii tăi” este una dintre cele patru declaraţii ce pot fi văzute, citite şi asupra cărora se poate reflecta de către trecători. De asemenea, în expoziţie vom găsi instalaţia Subjugation of the Misunderstood Forms/ Subjugarea formelor neînţelese (2012), o serie de fotografii Ear to disappear/ Ureche în dispariţie (2012) şi instalaţia de sunet Noi Noi/ We We (2012).

Lucrările Speech Acts/ Acte de vorbire (2011) – o lucrare video şi o instalaţie audio – ale artistei Rachel Koolen vor fi expuse la Iaşi împreună cu lucrări mai sculpturale precum The dummy/ Păpuşa. Publicul din Iaşi are şi oportunitatea de a asista şi de a participa la 3 Hours Flaneur în Iaşi/ 3 ore hoinar în Iaşi, o prezentare mai complexă a practicii sale artistice. Pozând, se pare, într-un colecţionar de fapte, acţiuni, suprafeţe şi texturi, ea crează subiecţi ce vieţuiesc şi se zbat într-o lume condusă în mod aparent de o logică a pieţei şi a mass-media.

În lucrarea lui Eleni Kamma, P like Politics, P like Parrots / P ca politica, P ca papagalii, corul de amatori a parohiei Bräcke din Jämtland, Suedia, a fost rugat să participe la o experiment de citire colaborativă a două pagini de text. Compoziţia textului P ca politica, P ca papagalii, oscilează între faimosul joc Hârtie – piatră – foarfece şi cuvinte care încep cu litera P, alese la întâmplare dintr-un discurs din 2003 al lui George Bush. Lucrarea video The Tuner’s Monologue/ Monologul acordorului prezintă un monolog al unui acordor de instrumente muzicale care descrie aspecte ale profesiei sale, suprapus peste un material filmat alb – negru cu  faţade arhitecturale de clădiri aflate în construcţie  în “noua inimă” a Rotterdamului.

Video-ul lui George Doroş Oţelul Galaţi, Campioana României prezintă o bucurie imensă ce ia naştere pe străzile oraşului Galaţi. Campionatul naţional de fotbal este unul dintre cele mai populare evenimente sportive din România, aşadar, momentul precis în care o echipă câştigă campionatul pentru prima dată devine unic – un moment de contemplare activă. Acest moment al victoriei, când energia unui stadion poate apărea doar din emoţia colectivă va fi şi mai mult amplificată de previziunea unui posibil eşec.

Învață-mă alintă-mă poate fi vazută pe bază de programare până la data de 25 noiembrie 2012 la galeria tranzit.ro/ Iaşi.

Filed in: Cultură

Comments are closed.

;