Seară eveniment la Opera Naţională Română Iaşi

Lucia

Opera Națională Română Iași vă invită sâmbătă, 09 ianuarie 2016, la o seară eveniment. Începând cu ora 17:30maestrul Andrei Șerban va susține o conferință de presă la care are acces și publicul (gratuit). Împreună cu Mihaela Marin va lansa albumul bilingv „Regia de operă. Gânduri și imagini”, urmând ca de la ora 18.30 să aibă loc spectacolul ”Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia maestrului. După spectacol, primarul Mihai Chirica îi va acorda Titlul de ”Cetățean de onoare al Municipiului Iași” regizorului Andrei Șerban.
La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim (Premiul pentru cel mai bun dirijor al stagiunii 2014-2015 la Gala Premiilor Operelor Naționale, Iași, 2015).
Decorul este creat de Octavian Neculai, iar costumele poartă semnătura Liei Manțoc.
“Poate din toate spectacolele mele de operă, Lucia a fost cel mai controversat. Evoluția oricărei montări care rupe tradiția e menită să înfrunte tot felul de furtuni. Spectatorii “specialiști” de operă sunt în majoritate destul de conservatori, căci admiră tradiția și acceptă doar ce e cunoscut, sau mai bine zis ce vor ei să recunoască, dar refuză de la început ce e diferit. Poți să-i surprinzi, dar surpriza trebuie să fie una relativă, le trebuie mult timp ca să se obișnuiască. Pe drept cuvânt spunea Nietzsche că “alegem din obișnuiță și comoditate să ne placă doar ceva cu care suntem familiari.” Nu suntem liberi, dar suntem comozi. Doar că la Bayreuth, la fel și la Bastille, toate reluările care au urmat au schimbat treptat atitudinea publicului. După 20 de ani, Lucia, când încă se reia, se joacă cu casa închisă și asta demonstrează că felul în care am interpretat povestea, pe cât de șocant și radical părea la premieră, avea sens, nu era doar un fel de a epata de dragul originalității. Versiunea Luciei ieșene continuă ideea celei de la Opera Bastille din Paris, deși există diferențe clare, atât în costume (epoca s-a schimbat) cât si în decor. Și cu alți interpreți și dirijori, spectacolul devine oricum altul”, declară maestrul Andrei Șerban.

Din distribuție fac parte:

Lucia  Lăcrămioara-Maria Hrubaru-Roată (Premiul pentru cel mai bun debut feminin al stagiunii 2013-2014 / Premiul pentru cel mai bun debut feminin al stagiunii 2014-2015)
Enrico  Jean Kristof Bouton
Edgardo  Florin Guzgă (Premiul pentru cel mai bun debut masculin al stagiunii 2014-2015)
Arturo  Andrei Fermeşanu
Raimondo  Dan Popescu (Opera Brașov) 
Alisa  Maria Macsim Nicoară
Normanno  Andrei Apreotesei

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;