5:14 pm - Tuesday April 29, 8442

La Iași se deschide primul Centru Municipal din România pentru colectarea separată a deșeurilor provenite din gospodării

eticheta remesh

Joi, 10 martie 2016, se va deschide la Iași primul Centru Municipal din România pentru colectarea deșeurilor provenite din gospodării, model similar cu cele din vestul Europei – Centrul Municipal de Colectare Iași (CMCI).

O premieră în țara noastră, CMCI este un proiect dezvoltat si implementat de către Organizația ECOTIC, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Salubris SA Iași.

Proiectul face parte din programul STEPS FOR WEEE (Pași pentru DEEE) co-finanțat de Norway Grants. La baza strategiei de implementare al CMCI a stat și schimbul de experiență al reprezentanților Primăriei Municipiului Iași și Salubris SA, în cadrul unei vizite de lucru în Norvegia, la centre de colectare similare.

În acest context, pe 10 martie 2016, municipiul Iași devine primul oraș din România care deschide un centru universal de colectare a deșeurilor provenite din gospodării particulare – Centrul Municipal de Colectare Iași (CMCI) -, dotat și utilat la standardele europene. Centrul a fost plasat într-o zonă ușor accesibilă populației, pe str. Grădinari nr. 26.

În acest moment, România are nevoie de astfel de centre de colectare, unde populația să poată ajunge ușor, fie pietonal, fie cu autoturismul, și să poată preda toate tipurile de deșeuri care există într-o gospodărie și care pot fi reciclate sau refolosite: plastic, carton, hârtie, sticlă, texile, deșeuri din construcții, electrice și electronice si altele. Lista completă se regăsește pe www.cmciasi.ro.

CMCI aduce în atenția cetățenilor un concept nou: un Punct de Informare, menit să răspundă tuturor celor interesați la întrebări legate de importanța colectării separate a deșeurilor, reciclare, valorificare, impactul acestora asupra mediului sau soluții de debarasare. Punctul de Informare se adresează tuturor categoriilor de cetățeni, copii si adulți, personalul centrului fiind pregătit pentru a furniza informații despre colectarea și reciclarea deșeurilor.

Parte a campaniei de informare „Iașul meu curat”, lansarea oficiala a CMCI va avea loc joi, 10 martie 2016, începând cu ora 11.00, în spațiul amenajat din str. Grădinari nr.26. Lansarea a fost precedată de o campanie interactivă desfășurată în școlile din municipiul Iasi, prin care elevii ieșeni au primit informații despre deschiderea CMCI, despre unde, cum și ce anume pot aduce la centru. De asemenea, elevii au fost încurajați să împărtășească informațiile cu cei apropiați și au primit date concrete despre importanța colectării deșeurilor în țara noastră și felul în care putem cu toții contribui la curățenia comunității în care trăim.

Lansarea CMCI va fi urmată de o dezbatere pe tema colectării selective, ce va avea loc la Camera de Comerț și Industrie Iași, de la ora 15.00.

De asemenea, ieșenii sunt invitați să predea în perioada 10 – 31 martie cel puțin un deșeu din gospodărie în vederea participării la tombola ce are drept premii 10 echipamente electrice și electronice.

CMCI beneficiază de o amplă campanie de informare prin intermediul radio, TV, presă scrisă și online, precum și prin poziționarea de materiale outdoor, distribuirea a peste 120.000 de flyere informative și promovarea în mijloacele de transport în comun și centre comerciale.

Campania de informare este susținută și de Asociația Teris, Palas Mall Iași și Iulius Mall Iași.

Pentru mai multe informații vizitați www.cmciasi.ro.

………………………………..

Proiectul este susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturile Norvegiene 2009-2014 în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România.

………………………………..

Despre ECOTIC:

ECOTIC este o organizație colectivă nonprofit care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a peste 500 de producători și importatori afiliați. ECOTIC asigură și supervizează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare și reciclare astfel încât, la final, DEEE să nu mai reprezinte un pericol. Peste 75.000 tone DEEE au fost gestionate în sistemul ECOTIC în cei 10 ani de activitate. Consultanța promptă și specializată oferită producătorilor de echipamente electrice, baterii și acumulatori este un element definitoriu al ECOTIC. Mai multe detalii gasiți pe www.ecotic.ro, pe pagina de Facebook dedicată Organizației ECOTIC, precum și pe pagina LinkedIn a Organizatiei ECOTIC.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;