5:32 pm - Friday November 25, 0022

Județul Iași a obținut premiul III la Concursul Național ”Cultură și civilizație în România”

filadelfia

Festivitatea de deschiderea a concursului naționalCultura și civilizație în România” avut loc la Liceul Teoretic Filadelfia din Suceava în prezența membrilor comisiei centrale, a profesorilor și elevilor implicați în organizarea evenimentului. Seara s-a încheiat cu un moment artistic realizat de elevii Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava.

A doua zi a concursului a constituit o adevărată  probă de foc, cele 35 de echipaje participante prezentandu-și proiectele. Acestea au abordat subiecte extrem de variate, circumscrise celor trei secțiuni: studii privind particularitățile etnografice, etnologice și lingvistice locale, mentalități culturale și cercetare sociologică, monografii istorice locale. Lucrările s-au remarcat prin diversitatea temelor: arta țesutului( Jud Buzău), tradiții de Crăciun și dansuri tradiționale specifice comunităților din Șinca Nouă și Șinca Veche( jud. Brașov), tradiții de măritiș din zona Maramureșului, viața cotidiană a comunităţilor de pe valea Sălătrucului ( jud. Cluj), dar și prin activitățile inedite de prezentare: scenete, videoclipuri, reconstituiri ale evenimentelor istorice, etc.

Echipajul județului Iași, format din elevii Șerban Adelina, Volintir Marta și Coman Adrian Ioan de la Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani, a prezentat lucrarea Palatul Sturdza de la Miclăușeni, Călătorie din trecut spre viitor coordonată de profesoara de istorie Mercaș Haricleea (lucrare cu care a obținut premiul al III-lea)Aceasta a  urmărit povestea castelului și a familiei Sturdza  timp de câteva veacuri, insistând asupra bogatei vieți spirituale a acestora. Arhitectura, colecțiile, viața cotidiană au constituit puncte centrale ale demersului științific. Un sprijin important ne-a fost acordat de cei care administrează în prezent domeniul Miclăușeni, îndeosebi de domnul Sebastian Marcoci.

Timp de câteva zile Suceava ne-a oferit posibilitatea să ne cunoaștem mai bine, să ne cunoaștem limitele și nu în ultimul rând să legăm prietenii”, au precizat participanții. Concursul a trezit spiritul de a lucra în echipă, de a fi consecvent și dorința de a cunoaște oameni, locuri, întâmplări din trecut.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;