5:13 pm - Wednesday April 19, 0028

Veolia Energie Iaşi – Arc peste timp: povestea de succes a termoficării ieşene. De la 1886 la 2016: 4 momente importante în istoria Iaşului

veolia

Vineri, 26 august, Veolia Energie Iasi a organizat o cvadrupla aniversare, in eleganta Aula a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”. Alaturi de zeci de fosti angajati ai CET Tudor si CET Holboca, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, angajati care lucreaza in prezent in sistemul centralizat de termoficare, mass-media si invitati speciali, am aniversat 4 ani de cand s-a infiintat Veolia Energie Iasi, operatorul serviciului public de termoficare al Municipiului Iasi. 

Aniversarea s-a impletit fericit cu alte 3 momente festive din istoria Iasului: 130 de ani de cand a inceput sa existe termoenergetica ieseana, 50 de ani de cand s-a pus in functiune CET Tudor, 30 de ani de cand a inceput sa produca primul grup de la CET Holboca. 

 „Aceasta aniversare este un motiv de bucurie si de mandrie pentru Iasi, iar alegerea de acum 4 ani s-a dovedit un succes pentru orasul nostru. Veolia are capacitatea sa asigure clientilor sai servicii de foarte buna calitate, siguranta si transparenta. Iasul a ales un partener de incredere si de durata”, a punctat Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

„S-au schimbat multe in ultimii 4 ani si trebuie ca schimbarea sa continue. In primul rand, trebuie sa oferim ieseanului incredere: ca primeste ceea ce plateste, ca isi poate permite ceea ce i se ofera, ca serviciul este continuu, ca exista preocupare pentru calitate, ca are un partener de discutii onest. Cu respect pentru trecut, va urez mult succes pentru viitor !”, a declarat Bogdan Abalasi, subprefectul judetului Iasi.

 „Vedem la Iasi o istorie de succes si plec de aici cu increderea ca decidentii politici ai tarii vor intelege ca serviciul public de termoficare reprezinta la nivelul comunitatilor urbane din Romania cel mai important element de civilizatie si confort pentru viata cotidiana a oamenilor”, a spus Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Acesta a amintit ca termoficarea centralizata a avut de suferit in toata Romania, in schimb evolutia sistemului din Iasi a devenit o sursa de inspiratie pentru alte orase. „Progresul unei tari se face in orase ca Iasul, iar Veolia a venit in Romania si pentru ca a vazut astfel de traditii energetice cum sunt la Iasi. Istoria de succes de la Iasi trebuie sa devina o sursa de inspiratie la nivel national”, a completat Emil Calota.

„Desi in ultimii ani s-a pus accent pe sistemele individuale, consider ca sistemul centralizat este mai eficient si mai putin poluant pentru mediul inconjurator”, a fost mesajul lui Bogdan Alexa, vicepresedinte ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice), care a prezentat rezultatele unui raport al Comisiei Europene care sustine serviciul de termoficare centralizata.

Gérard Verdebout, director inovatie si dezvoltare al Veolia Energie Romania, a subliniat parteneriatul solid realizat cu Municipiul Iasi, care a inceput in 2011 cu un contract de urgenta, confirmat in 2012 prin contractul de concesiune pe 20 de ani. „Felicit echipa Primariei Iasi pentru modul in care a stiut sa castige finantari europene pentru sistemul de termoficare centralizata. In paralel, facem eforturi pentru a creste volumul de vanzari de energie termica, prin rebransari si prin racordari de noi clienti: este vorba de cladiri mari, fie ca sunt institutii publice sau societati private. In acest context, mesajul pe care il transmitem autoritatilor locale este simplu: ajutati-ne sa se respecte legea, fiindca doar asa putem reusi sa dezvoltam acest serviciu public in interesul cetatenilor orasului”, a spus Gérard Verdebout.

„Relatia noastra cu Veolia a fost si este una corecta si profesionista, am intalnit o echipa dedicata meseriei, care isi respecta cuvantul dat comunitatii iesene. Romania are nevoie de termoficare, iar modelul de la Iasi trebuie dus la nivel national”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iasi, care a oferit diplome de recunoastere a meritelor mai multor fosti angajati ai CET Tudor si CET Holboca.veolia2

„Aceste episoade aniversare din istoria Iasului ne obliga sa continuam povestea de succes a termoficarii iesene. Avem toate motivele sa fim optimisti, pentru ca am format o echipa unita, care a schimbat imaginea operatorului serviciului public, mergand catre client, explicand fiecare pas, asumandu-ne problemele reale si oferind solutiile cele mai eficiente”, a incheiat Alexandru Teleru, directorul general al Veolia Energie Iasi.

Fiecare dintre persoanele care au facut sau fac parte din istoria termoenergeticii Iasului a primit o medalie aniversara, care prezinta pe ambele fatele siluetele schitate ale CET Tudor si CET Holboca.

De asemenea, in dupa-amiaza zilei de vineri, invitatii au vizitat cele doua centrale de productie, unde au asistat la ceremonii religioase de binecuvantare a participantilor si de sfintire a instalatiilor.

„Speram ca peste un an de zile sa ne reintalnim cu totii pentru inaugurarea noului grup de cogenerare de la CET Tudor, cand vom produce simultan energie termica si electrica si pe timp de vara, nu doar iarna, cu centrala de la Holboca. Speram ca urmatorul an sa reprezinte o renastere a termoficarii in Romania, dar lucrul acesta nu va veni de la sine. Impreuna, autoritatile locale, autoritatile centrale si operatorii serviciului public trebuie sa-si dea mana si sa lucreze in echipa in asa fel incat sa ofere clientilor ceea ce ei asteapta de la noi: calitate, continuitate, confort, independenta, economii de consum si, deci, de costuri, siguranta si protectia mediului inconjurator. Doar asa vom putea contribui la dezvoltarea durabila a comunitatilor in care traim, in asa fel incat peste ani si noi sa fim invitati la astfel de ocazii aniversare”, a transmis Ana-Maria Icatoiu, director comercial si de comunicare al Veolia Energie Iasi.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;