În ziua de 26 noiembrie 2016, începând cu ora 12,30, Colegiul Național “Costache Negruzzi” Iași, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, organizează conferința Profesorul în clasa digitală, eveniment ce își propune să ofere profesorilor și publicului exemple de bună practică ale utilizării tehnologiilor informaționale în activitățile didactice, activități conturate în cadrul proiectului Erasmus+ derulat în cadrul Colegiului Negruzzi.
Tradiţia Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi de a oferi o educaţie de calitate, rezultat al îmbinării reperelor naţionale şi europene ale educaţiei cu valorile şcolii, impune, în contextul actual al informatizării învăţământului, o constantă preocupare pentru cunoaştere şi dezvoltare. Misiunea profesorului ca facilitator al învăţării se află în continuă schimbare, acesta beneficiind de mijloace tehnologice care încurajează deopotrivă pregătirea şi proiectarea didactică, dar mai ales lucrul cu elevii. Pornind de la această premisă, proiectul Erasmus+ intitulat Profesorul în clasa digitală: tehnologii inovative aplicate în educaţie oferă corpului profesoral al Colegiului posibilitatea de a diversifica activităţile educative, extracurriculare şi extraşcolare pentru formarea complexă a personalităţii elevilor pe fiecare nivel de vârstă, în concordanţă cu ritmul alert al avansărilor tehnologice.
Cele 18 cadre didactice selectate pentru a participa la mobilităţile de formare din cadrul proiectului Erasmus+ au beneficiat de training extern, în funcţie arii curriculare, după cum urmează: cursul de formare Creativity in Teaching and Learning using ICT: The Digital Classroom, la care au participat 8 cadre didactice, în două sesiuni diferite (6-14 mai 2016 pentru patru profesori de discipline umaniste şi 23-30 iulie 2016 pentru patru profesori de matematică şi ştiinţe) a oferit un cadru general şi aplicat al utilizării tehnologiilor Web 2.0 în cadrul activităţilor didactice. Conţinutul cursului elaborat de furnizorul de formare Cervantes Training Madrid, Spania, a răspuns nevoilor de formare în domeniul TIC prin abordarea teoretică şi practică a noţiunilor de Web 2.0, Social Networking, Blogging, website-uri şi folosirea instrumentelor hardware şi software în spaţiul educaţional. Un al treilea curs de formare a avut loc în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2016 în Sevilla, Spania, şi a vizat 10 cadre didactice din toate ariile curriculare pentru crearea şi utilizarea unei platforme educaţionale interne, care să găzduiască materialele didactice rezultate în urma aplicării la clasa a noţiunilor dobândite. Acest curs a avut un curriculum adaptat nevoilor identificate pe parcursul proiectului, furnizorul de formare oferind un curs personalizat.
„Având în vedere faptul că unitatea de învățământ dispune deja de o varietate de mijloace tehnologice, s-a impus valorificarea acestui potenţial în sfera activităţilor didactice. Dincolo de facilitarea accesului la informaţie, este necesar ca tehnologia să devină un instrument de lucru eficient atât pentru elev, cât şi pentru profesor, în vederea combaterii pericolului latent al utilizării neadecvate. Nu în ultimul rând, coordonatoarele proiectului de faţă – prof. dr. Cristina Mocanu şi prof. dr. Anca Voicu-Ghenghea, nu au omis nici dimensiunea europeană a educaţiei, întrucât – deşi Colegiul „Costache Negruzzi” are o experienţă bogată a interculturalităţii, reflectată în numeroasele proiecte desfăşurate – dezvoltarea instituţiei este strâns legată de ancorarea în realităţile continentale şi globale”, a declarat prof. dr. Elvira Rotundu, director al Colegiului.