În urmă cu șase ani, în toamna lui 2011, un grup de şase elevi de la Colegiul Unirea, coordonaţi de profesor Daniela Orăşanu, au fost oaspeţii Parlamentului European de la Bruxelles. Anul acesta istoria se repetă, însă destinația este Parlamentul European de la Strasbourg, iar coordonatorii echipei formate din 24 de elevi sunt profesoarele Simona-Demetra Acsinte-Ioniță și Iuliana Maria Costea.
Dintre cele peste 50 de şcoli înscrise la Concursul Euroscola, doar Colegiul Unirea se numără printre câştigătorii din judeţul Iaşi ai ediţiei 2016. La Parlamentul European vor mai fi prezente încă o școală din Moldova şi alte 11 din restul ţării.
Pe 20 ianuarie 2017, echipa Colegiului Unirea va fi prezentă la Ziua Euroscola de la Strasbourg. Pregătirea acestui proiect a început încă din luna iunie 2016 cu o serie de activități desfășurate conform regulamentului competiției.
Tema Concursului Național Euroscola inițiat de către Biroul de Informare al Parlamentului European în România în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice este criza refugiaților într-o Europă a valorilor. Printre activitățile deosebite desfășurate de echipa noastră, în vederea câștigării acestui concurs s-a aflat piesa de teatru Prietenie fără frontiere. Montarea, semnată de elevii noștri, a înlesnit, de altfel, prezența echipei colegiului la Strasbourg, evocând iubirea, prietenia, respectul și toleranța. Tema piesei surprinde original și profund criza de identitate pe care o traversează orice persoană care, din diverse motive, este nevoită să-și părăsească țara și să pornească în căutarea altui loc care să-i ofere stabilitate și siguranță.
Echipa Euroscola așteaptă cu mult entuziasm plecarea în periplul european, tinerii uniriști fiind hotărâţi să transforme această competiție într-o experiență frumoasă, unică, cu reverberaţii pentru toată viaţa.
Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a învăța despre modul de viață, despre viziunile și așteptările tinerilor din alte state membre ale Uniunii.
Participanții la Strasbourg sunt împărțiți în grupuri multilingve. Pentru o zi, ei devin membri ai Parlamentului European. În această calitate ei discută în comisii și formulează propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii și adoptă sau resping propunerile legislative într-o altă limbă decât limba lor maternă. La sfârșitul zilei, fiecare participant va primi un certificat de participare semnat de Președintele Parlamentului European.